Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Pomenirea Sfințitului Mucenic Vladimir, Mitropolitul Kievului

 

La 7 februarie 2013 se împlinesc 95 de ani de la sfîrșitul mucenicesc al Mitropolitului de Kiev şi Halici Vladimir (Bogoiavlenskii). În această zi, sub protia Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Prea Fericitul Mitropolit Vladimir al Kievului şi al Întregii Ucraine, a fost săvîrșită Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Cuvioșii Antonie şi Teodosie” din Sfînta Lavră Kievo-Pecherska.

Prea Fericirii Sale i-au coliturghisit Mitropolitul de Borispol Antonii (șeful Direcției executive a Bisericii Ortodoxe Ucrainene și rector al Academiei și Seminarului Teologic din orașul Kiev); Mitropolitul de Vîșgorod şi Chornobîl Pavel (stareț al manastirii); Arhiepiscopul Panteleimon (Romanovskii), Arhiepiscopul de Harkov şi Bogoduhiv Onufrii, Arhiepiscopul de Cernigov și Novgorod-Siverskii Ambrozie, Arhiepiscopul de Pereiaslav-Hmelnițkii şi Vișneve Alexandru, Arhiepiscopul de Jitomir şi Novograd-Volînskii Nicodim; Episcopul de Makariv Ilarii, Episcopul de Sumî şi Ohtîrka Evloghii, Episcopul de Volodimir-Volînskii şi Kovel Vladimir, Episcopul de Edineț și Briceni Nicodim, Episcopul de Brovary Teodosie, Vicarul Eparhiei de Habarovsc și Episcop de Nicolaev Aristarh, Episcopul de Kamensk şi Alapaevsk Serghii, Episcopul de Irpin Clement, Episcopul de Borodeanka Varsanufie, precum şi clerici din orașul Kiev, slujitori şi oaspeţi ai Mănăstirii.

După Sfînta Liturghie, slujitorii şi credincioşii au mers în procesiune solemnă pînă la locul de lîngă mănăstire unde a fost martirizat Sfîntul Ierarh Vladimir și au oficiat acolo un Te Deum.

* * * * *

Mitropolitul Vladimir a fost instalat în fruntea vechii catedre a Kievului în anul 1915.

În ziua de 25 ianuarie / 7 februarie stil nou, a anului 1918, un grup de oameni înarmaţi  au pătruns în chilia Mitropolitului Vladimir şi, după ce l-au supus la mai multe chinuri, l-au scos după zidurile mănăstirii şi l-au împuşcat. Înainte de moartea sa, săvîrșindu-și rugăciunea, arhiereul i-a binecuvîntat pe ucigașii săi zicînd: „Dumnezeu să vă ierte!”. Frații mănăstirii au găsit trupul său sghingiuit de multe răni, provocate de loviturile de cuţit şi de focurile de armă.  Mitropolitul Vladimir a fost înmormîntat în Biserica Înălțării Sfintei Cruci a Peșterilor de Aproape din Lavra Kievo-Pecherska. Proslăvirea Sfințitului Mărturisitor Vladimir a avut loc în vara anului 1992. În acelaşi an au fost puse spre închinare și cinstitele sale moaște, care se păstrează acum în Biserica „Buna Vestire” a Peşterilor de Departe.

orthodox.org.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.