Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Consiliul Eparhial al Episcopiei de Edineț și Briceni întrunit în ședință de lucru

 

La 7 martie 2011, sub președenția Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Eparhial. La întrunire au luat parte blagocinii, secretarii, duhovnicii și șefii de sector din fiecare blagocinie a eparhiei. La începutul ședinței Ierarhul a ascultat raportul fiecărui blagocin privind modul în care au fost săvîrșite slujbele specifice primei săptămîni a Postului Mare în parohiile din fiecare circumscripție, după care s-a trecut la discutarea problemelor incluse în ordinea de zi.

Un aspect foarte important, specific perioadei de post în care ne aflăm, și asupra căruia Prea Sfințitul Nicodim a atras în mod deosebit atenția a fost săvîrșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, oficierea căreia a fost recomandată pe tot parcursul Postului Mare în parohii, și a Liturghiei Sfîntului Vasile cel Mare, care se oficiază în primele cinci duminici din Postul Mare, precum și în joia și sîmbăta din săptămîna Patimilor. În centrul problemelor discutate s-a aflat și cea a detenției ilegale și abuzive a starețului Efrem de la mănăstirea Vatoped din Sfîntul Munte Athos. În semn de solidaritate cu părintele Efrem, Ședința a dispus aprobarea acțiunii pornite de un grup de inițiativă de creștini ortodocși din Grecia de a colecta din fiecare parohie semnături întru condamnarea deciziei autorităților elene și eliberarea din arest preventiv a Părintelui Stareț. Astfel, fiecare preot paroh din cuprinsul Episcopiei de Edineț și Briceni va aduce la cunoștința enoriașilor săi acest caz și va colecta semnături de susținere pentru egumenul Efrem, care vor fi transmise ulterior grupului de inițiativă. Ierarhul a mai binecuvîntat ca în toate sfintele locașuri din cuprinsul Eparhiei, la data de 7 aprilie, de praznicul Bunei Vestiri, în cadrul Sfintei Liturghii să fie rostite ectenii și rugăciuni speciale pentru eliberarea părintelui Efrem. A mai fost discutată și chestiunea prezentării unui raport financiar pentru anul 2011 la nivelul fiecărei blagocinii.

La încheiere, Ședința a stabilit data la care vor fi prezentate dările de seamă pentru primul trimestru al anului 2012. Blagociniile raioanelor Edineț și Dondușeni vor prezenta dările de seamă la data de 20 martie 2012, iar în ziua următoare, la 21 martie 2012 – blagociniile raioanelor Briceni și Ocnița.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.