Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Liturghie Arhierească la aniversarea unui an de la hirotonia în treapta de episcop a Prea Sfințitului Nicodim

 

La 26 decembrie 2011, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, aniversează un an de slujire arhipăstorească. Cu această ocazie, Sfînta Liturghie Arhierească a fost săvîrșită la Catedrala ”Sfîntul Vasile cel Mare” din orașul Edineț. La serviciul divin au participat numeroși creștini și clerici din cuprinsul Episcopiei, Prea Sfinției Sale coliturghisindu-i un sobor de preoți din care au făcut parte: prot. Adrian Cotelea, secretar eparhial; arhim. Damian (Burlacu), staruțul Mănăstirii ”Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, Edineț; arhim. Patrocl (Porombac), duhovnic al Mănăstirii ”Sfînta Treime” din localitatea Rudi, Soroca; prot. Alexandru Usatîi, blagocin al raionului Ocnița; prot. Ioan Gînju, blagocin al raionului Edineț; prot. Veaceslav Matiescu, blagocin al raionului Dondușeni; prot. Ghenadie Dascăl, adjunct al blagocinului raionului Edineț  și preotul Adrian Postolachi, cleric al Catedralei. Bucuria duhovnicească a sărbătorii a fost sporită și de prezența în Catedrala Arhierească a raclei cu părticelele din moaștele Sfîntului Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni, aduse de la parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, Edineț, cu binecuvîntarea Prea Sfințitului Nicodim și bunăvoința preotului paroh, protoiereul Alexei Tanaseiciuc. Cuvîntul de zidire duhovnicească după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de arhimandritul Patrocl, care a evidențiat cu multă însuflețire adîncul de înțelepciune al pericopei evanghelice a zilei (Marcu VIII, 11-21).

După Sfînta Liturghie Prea Sfinția Sa a săvîrșit un Te Deum către Preasfînta Fecioara Maria, Sfîntul Ierarh Dosoftei, prăznuit în această zi, și Sfîntul Ierarh Nicolae și de rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binecuvîntarea, harul și ajutorul primit pe parcursul întregului an de slujire arhierească. Mai apoi a fost oficiat un parastas pentru Prea Sfințitul Episcop Dorimedont și pentru roaba lui Dumnezeu Iulia, mama preotului Ioan Rusu, duhovnicul blagociniei Edineț, de la trecerea la cele veșnice a căreia s-au împlinit 7 ani.

În cuvîntul de învățătură adresat clerului și credincioșilor, Prea Sfințitul Nicodim a vorbit despre viața și importanța cinstirii marelui cărturar și Luminător al Moldovei – Sfîntul Ierarh Dosoftei, de la care avem traduse mai multe cărți liturgice și remarcabila operă ”Psaltirea în versuri”.  Ierarhul a făcut și o scurtă trecere în revistă a principalelor realizări ce au avut loc în Eparhie pe parcursul anului care s-a scurs, mărturisind că toate lucrările frumoase s-au petrecut cu binecuvîntarea și ajutorul Atotputernicului și Atotbunului Părinte Ceresc și cu susținerea și rugăciunile clerului și a credincioșilor din Țara de Sus, mulțumind tuturor pentru aceasta.

După serviciul divin, Prea Sfințitul Nicodim a oferit în cinstea praznicului Nașterii Domnului ce se apropie o serie de cadouri pentru preoții din Eparhie ce au familii cu mulți copii:

—  protoiereul Petru Moșneguțu (9 copii), parohul bisericii ”Sf. Nicolae” din satul Ruseni, Edineț,  protoiereul Vasile Curuliuc (7 copii), parohul bisericii ”Sfinții Arhangheli” din satul Viișoara, Edineț, și protoiereul Valeriu Andronin (9 copii), parohul bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Constantinovca, Edineț, au primit cîte un frigider,

— protoiereul Gheorghe Blajin (6 copii), parohul bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Slobozia-Șirăuți, Briceni, a primit în dar un aragaz,

— protoiereul Anatolie Marcu (6 copii), parohul bisericii ” Nașterea Maicii Domnului” din satul Cotiujeni, Briceni, a primit în dar un cuptor cu microunde.

Două persoane bolnave, cu deficiențe locomotorii, din orașul Edineț, au primit în dar cîte un scaun cu rotile.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.