Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Creştinii din satul Paustova, raionul Ocniţa, au primit vizita Prea Sfinţitului Nicodim

 

În Duminica a XVI-a după Cincizecime, de ziua pomenirii Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont şi a Sfîntului cneaz Igor, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie în biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din satul Paustova, raionul Ocniţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte protoiereul Adrian Cotelea, secretrar eparhial, protoiereul Alexandru Ceaglei, parohul bisericii „Sf. Gheorghe” din oraşul Ocniţa, protoiereul Sergiu Panaite, cleric superior la Catedrala „Sf. Vasile cel Mare” din oraşul Edineţ şi protoiereul Igor Rusnac, parohul bisericii din Paustova.  La serviciul divin a luat parte şi un număr mare de creştini, pentru care sfîntul locaş s-a dovedit a fi neîncăpător.

La finalul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Nicodim a săvîrşit un parastas pentru vrednicul de pomenire, Prea Sfinţitul Episcop Dorimedont, primul Ierarh al Episcopiei de Edineţ şi Briceni, care în această zi îşi sărbătorea sfîntul ocrotitor.

În cuvîntul de învăţătură, Prea Sfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre marea responsabilitate pe care o are fiecare om în faţa lui Dumnezeu în funcţie de darul cu care a fost înzestrat şi pe care trebuie să-l fructifice la maxim pe parcursul vieţii, aşa cum reiese din pericopa evanghelică a zilei despre pilda talanţilor. În acest context, vlădica a rostit alese cuvinte de apreciere şi felicitare faţă de părintele paroh, omagiatul protoiereu Igor, care ducîndu-şi slujba într-o parohie puţin numeroasă a ştiut să identifice adevăraţi creştini al căror talant să-l valorifice spre binele bisericii din localitate.

În acest sens, de o deosebită atenţie s-a bucurat domnul Vitalie Mocerniuc — cel care a suportat o mare parte din cheltuielile necesare renovării sfîntului locaş, a procurat mai multe obiecte de cult necesare, iar în ziua sfinţirii a dăruit bisericii o superbă Evanghelie în coperţi de metal aurite. Domia sa, prin binecuvîntarea Înalt Prea sfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, a fost decorat de către Prea Sfinţitul Nicodim cu ordinul „Cuviosul Paisie Velicicovskii” de gradul II. Nu au fost trecuţi cu vederea nici alţi ctitori ai bisericii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din satul Paustova, care au fost apreciaţi cu Diplome Arhiereşti. La despărţire fiecare creştin a primit din partea Ierarhului cîte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.