Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Biserica ”Sfînta Treime” din orașul Cupcini în haină de sărbătoare

 

Parohia ”Sfînta Treime” din orașul Cupcini s-a aflat astăzi, 14 iunie, în haină de sărbătoare cu prilejul vizitei Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Atmosfera festivă s-a făcut simțită chiar de la poarta bisericii unde Prea Sfinția Sa a fost întîmpinat în mod tradițional, cu pîine și cu sare, de un grup de copii îmbrăcați în straie naționale, de părintele paroh, protoiereul Marcel Curoș, și de primarul orașului, Ion Ostaficiuc, care au rostit alese cuvinte de bun venit.

Munca asiduă de renovare a bisericii ”Sfînta Treime” din orașul Cupcini de către enoriași în frunte cu preotul paroh a fost încununată astăzi cu slujba de sfințire, căreia i-a urmat Sfînta Liturghie Arhierească. La serviciul divin Prea Sfințitul Nicodim a fost înconjurat de un sobor de preoți și de mulțimea credincioșilor, pentru care biserica a fost neîncăpătoare. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de monahi de la mănăstirea ”Sf. Ilie” din localitatea Nicoreni.

În cadrul Sfintei Liturghii, pentru merite deosebite în slujirea bisericii Ortodoxe din Moldova și cu împlinirea a douăzeci de ani de slujire la Altar, preoții de la bisericile din orașul Cupcini — parohul bisericii ”Sfînta Treime” , protoiereul Marcel Curoș, și protoiereul Victor Captari, paroh al bisericii ”Sfîntul Dumitru”, au fost decorați cu înalta distincție clericală – dreptul de a purta crucea cu pietre scumpe. De asemenea, iereul Andrei Jalbă, paroh al bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Ghincăuți, raionul Edineț, a fost decorat cu dreptul de a purta crucea de aur.

La sfîrșitul serviciului divin, Prea Sfințitul Nicodim a vorbit creștinilor despre semnificația Cincizecimii, i-a felicitat pe toți cu ziua hramului și a mulțumit autorităților și acelor enoriași care au contribuit la zidirea, împodobirea și purtarea de grijă față de acest sfînt locaș, atrăgînd totodată atenția și asupra faptului că nu trebuie neglijată nici zidirea bisericii în sufletele tinerei generații.

A urmat apoi decorarea celor mai de seamă ctitori și binefăcători ai bisericii ”Sfînta Treime”. Astfel, cu binecuvîntarea Înalt Prea Sfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, domnul Ion Ostaficiuc, primarul orașului Cupcini, și domnul Alexandru Oleinic au fost decorați cu ordinul ”Cuv. Paisie Velicicovschii” de gradul II. De medalia Episcopiei de Edineț și Briceni ”Sf. Ierarh Vasile cel Mare” s-a învrednicit domnul Ștefan Cașceev, iar mai mulți creștini, în semn de mulțumire și apreciere, au fost distinși de către vlădica Nicodim cu diplome arhierești.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.