Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

O nouă Cruce a fost sfințită în satul Văratec, blagocinia Edineț 2

 

Sîmbătă, 11 iunie, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, alături de un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a unei Cruci, înălțate la intrarea în cimitirul din satul Văratec, blagocinia Edineț 2. Această minunată Răstignire a fost ctitorită de domnul Anatol Șalaru, Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor împreună cu domnul deputat Ion Apostol și domnul Gheorghe Pleșca, originari din satul Văratec.

În cuvîntul de învățătură rostit cu acest prilej, Prea Sfințitul Nicodim a subliniat rolul Sfintei Cruci în iconomia mîntuirii noaste. Pe lemnul cel de Viață dătător Mîntuitorul și-a vărsat Scump Sîngele Său, iar prin aceasta, coborînd la iad, biruind puterea morții și înviind întru slavă, ne-a deschis și nouă tuturor calea către Cereasca și Veșnica Împărăție. De aceea, semnul Sfintei Cruci este pentru creștini o putere dumnezeiască, o armă de biruință asupra celui potrivnic, pentru că a fost sfințit prin Jertfa cea Dătătoare de Viață a Domnului nostru Iisus Hristos. Totodată, vlădica Nicodim a menționat că Răstignirile instalate la fîntîni, la răspîntii și în alte locuri însemnate sunt un simbol al mărturisirii credinței noastre ortodoxe strămoșești. Iar cei care înalță astfel de Cruci dau dovadă că păstrează legtura sfîntă de credință cu părinții și strămoșii lor. În acest context, Prea Sfinția Sa a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la ridicarea acestei Sfinte Cruci, în special preotului paroh, Ghenadie Dascăl, domnului ministru Anatol Șalaru și celorlalți ctitori, părinților lor, pentru aleasa educație creștină care le-au oferit-o, și tuturor creștinilor care contribuie la promovarea credinței ortodoxe.

La încheierea slujbei, în semn de apreciere pentru multiplele lucruri frumoase pe care le-a realizat spre slava lui Dumnezeu și spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat pe domnul ministru Anatol Șalaru cu medalia Episcopiei de Edineț și Briceni – ”Sf. Ierarh Vasile cel Mare”.

La despărțire fiecare creștin a primit din mîna Ierarhului cîte o iconiță cu Înălțarea Sfintei Cruci.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.