Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În Duminica Ortodoxiei PS NICODIM a slujit la Catedrala din Edineţ

În prima duminică a Postului Mare, când Biserica sărbătoreşte Triumful Ortodoxiei, PS Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni a slujit la Catedreala „Sf. Vasile cel Mare” din Edineţ. La slujbă au fost prezenţi arhimndritul Damian, stareţul Mănăstirii Zăbricen;  prot. Adrian Cotelea, secretarul Eparhial şi ceilalţi clericii slujitori ai Catedralei.

În cadrul Liturghiei, diaconul Ilie Matasă a fost hirotonit preot pe seama Paraclisului „Sf. Mc. Pantelimon” din cadrul Spitalului Raional Edineţ. După tradiţia instituită de PS Nicodim, noul hirotonit a primit în dar din partea ierarhului crucea preoţească (de argint) şi un set de cărţi necesare slujirii preoţeşti.

          La sfârşitul Liturghiei PS Nicodim a săvârşit Te-Deumul în cinstea Duminicii Ortodoxiei, apoi a rostit un cuvânt de învăţătură despre istoria şi importanţa acestei duminici. Ierarhul a accentuat necesitatea cunoaşterii şi păstrării drepteţi credinţe, îmbinate cu o viaţă după poruncile lui Dumnezeu. Nu este suficient să ne declarăm ortodocşi, a spus PS Nicodim, ci din momente ce am primit Botezul, avem datoria sfântă de a frecventa biserica, de a ţine posturile, de a duce o viaţă curată, de a ne spovedi şi împărtăşi, dar şi de a citi Sfânta Scriptură şi alte cărţi duhovniceşti, pentru a înţelege de ce şi pentru ce face acestea.  Ierarhul a mai făcut un îndemn la pocăinţă şi rugăciune, făcând aluzie la cataclismele naturale care se înmulţesc tot mai mult în lume din cauaz păcatelor noastre.  

La sfârşitul cuvântului de învăţătură Episcopul a anunţat credincioşii din Edineţ despre deschirea Paraclisului „Sf. Mc. Pantelimon” pe lângă Spitalul Raional din Edineţ, precum şi despre slujbele zilnice care se vor face de acum înainte la Catedrala Episcopală. Preasfinţitul l-a felicitat pe părintele Ilie Matasă cu ocazia zilei hirotoniei, urându-i mult succes şi răbdare în activitatea pastoral-misionară şi socială care urmează să o desfăşoare.

Comments are closed.