Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

O zi deosebită pentru orașul Anenii Noi


La 10 februarie 2011,  cu Binecuvîntarea ÎPS Vladimir Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove,  Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a sfințit una din filialele rețelei de magazine ”Fidesco”. Evenimentul a avut loc în or. Anenii Noi, unde Prea Sfinția Sa a fost întâmpinat de un impunător sobor de preoți, în frute cu părintele blagocin Prot. Igor Chelea, cât și parohul Bisericii ”Sf. Muc. Dumitru”, Prot. Mitr. Ioan Văluță din oraș.  La întâlnire a fost prezent şi primarul oraşului Anenii Noi, mai mulți reprezentanți ai Autorităților Publice Locale. Rugăciunile de sfințire au fost desfășurate în cel mai solemn mod, de către soborul de preoți prezent, care au dat dovadă de cea mai bună organizare. Remarcăm faptul că la moment, Blagocinia de Anenii Noi este unica, care are un cor de preoți. Prea Sfințitul NICODIM a ținut personal să fie prezent la eveniment din mai multe motive, după cum a și precizat în cuvântul adresat celor prezenți: ”De-a lungul timpului, Administrația Rețelei ”Fidesco”, nu o singură dată sa dovedit plină de receptivitate la misiunile sociale ale Bisericii Ortodoxe din Moldova, contribuind cu cele necesare pentru orfelinate, case de bătrâni, familii socialmente vulnerabile, sau la zidirea Sfintelor Lăcașe, pentru care, ținem încă odată să le aducem sincere mulțumiri, dar și urări de bine, prosperitate în activitatea de mai departe spre binele creștinilor ortodocși din Moldova și spre o cât mai bună deservire a clienților!”

Apoi, Vladâca NICODIM, a remarcat ”Disciplina soborului de preoți, cât și buna organizare din Blagocinia Anenii Noi”, pe care o cunoaște nu din auzite, dat fiind faptul că la începutul anilor 90, Prea Sfinția Sa a fost cel care a întemeiat Blagocinia, unica din R. Moldova, care a primit vizita  unui Patriarh, și  anume cea a Prea Fericitului Alexei al II-lea, la sfințirea Sfântului Lăcaș din s. Speia, r-l. Anenii Noi.

  După încheierea rugăciunilor de sfinţire, Vladâca a ținut să reamintească activitatea vrednică de laudă a administrației ”Fidesco” și în semn de înaltă apreciere, Conducătorilor acestei instituiții le-au fost înmânate diplome arhiereşti.  Nu în ultimul rând, Administrația Publică locală, prezentă la eveniment, a fost îndemnată de către Prea Sfințitul la o cât mai bună conlucrare cu Biserica Ortodoxă din Moldova spre binele creștinilor, care sunt și cetățeni ai Statului, administrarea căruia le-a fost încredințată. În mod deosebit, Vladâca a ținut să mulțumească și pentru faptul că Anenii Noi, este unicul oraș din Moldova, care l-au apreciat cu vrednicie pe Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Prea Sfințitul VLADIMIR, căruia de curând, ia fost conferit titlul ”Cetățean de onoare”. În semn de stimă și respect, Vladâca NICODIM a oferit tuturor în dar câte o icoană, prin chipul cărora să fie îndemnați la rugăciuni și fapte bune.

Mai târziu, Prea Sfințitul NICODIM, fiind invitat de Prot. Mitr. Ioan Văluță, a vizitat și Biserica ”Sf. Mare Muc. Dumitru” din Anenii Noi, apreciind mult activitatea parohului și a diaconului acestui Sfânt Lăcaș  — Ghenadie Văluță cât și  buna  desfășurare a acțiunilor sociale și pastoral-misionare care au loc cu Binecuvântarea Preotului Paroh. Îndemnând la rugăciune și la  o bună păstorire a Bisericii lui Hristos, Prea Sfințitul Episcop NICODIM a ținut să aducă în dar tuturor preoților prezenți câte un Liturghier, pentru slujba la Altarul Dumnezeului celui Prea Înalt, iar Bisericii, — un Agheazmatar și un Molitfelnic. Totodată, Preotul Paroh din s. Botnarești, părintele Alexei a primit sincere felicitări cu nașterea fiicei Sale Veronica.

A urmat întâlnirea cu oamenii de afaceri, binecunoscuți în toată țara, D-l. Alexandru Snegur, D-l. Alexandru Mârzac, D-l. Nicolae Meleca, care sunt ctitori ai Bisericii Ortodoxe din Moldova,  care au primit muțumiri pentru proiectele desfășurate anterior, dar totodată, au fost îndemnați și în continuare să poarte de grijă Bisericii, conlucrând cu Blagocinia Anenii Noi.

Biroul de Presă a Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.