Vineri, 17 septembrie 2021, la Mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din s. Suruceni, r. Ialoveni, a avut loc pomenirea Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.
În dimineața zilei, întâmpinat de stareța Mănăstirii, Preacuvioasa Egumenă Epistemia (Goncearenco) împreună cu obștea monahală, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică a Mănăstirii, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, împreună cu ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și un sobor de preoţi şi diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul de maici al Mănăstirii Suruceni.
În cadrul serviciului divin, Mitropolitul a săvârșit două hirotonii: diaconul Iulian Lai, student în anul IV, ATOM a fost hirotonit preot, ipodiaconul Dionisie Chiriac, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța, promoția 2014, a fost hirotonit diacon, ambii pe seama parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău,
Trupul neputrezit al Sfântului Ierarh Dionisie a fost descoperit în vara anului 2018, iar în prezent sfintele sale moaște sunt așezate spre închinare în biserica mănăstirii cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae”, alături de alte mari sfințenii păstrate cu multă evlavie de obștea monahală.
După Sfânta Liturghie, soborul ierarhilor și al preoților condus de ÎPS Mitropolit Vladimir, a oficiat un Tedeum de mulțumire în cinstea Sfântului Ierarh Dionisie, cel care a rămas în istoria Basarabiei un vrednic păstor de suflete.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ÎPS Mitropolit Vladimir a vorbit despre viaţa și activitatea pastoral-misionară și duhovnicească a Sfântului Ierarh Dionisie, slujitor de vocaţie al Bisericii dintre Prut și Nistru, dintre care 25 de ani i-a dedicat slujirii arhiereşti: „Personalitate de o bunătate rar întâlnită, ierarhul Dionisie a strălucit prin autentica sa viață monahală, activitatea pastoral-misionară, prin formarea sa duhovnicească și intelectuală, prin aplecarea sa constantă spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit, cât și prin calităţile de bun chivernisitor al Bisericii lui Hristos”.
Cu un cuvânt de mulțumire și recunoștință s-a adresat și Stareța așezământului monahal, Egumena Epistemia, care a mulţumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ierarhilor și preoților prezenți, pentru bunăvoinţa de a fi împreună în rugăciune în această zi deosebită pentru Mănăstire. De asemenea, Maica Stareţă a evidențiat jertfelnica păstorire a Sf. Ierarh Dionisie, lumina pe care a răspândit-o în timpul vieții sale pământești și iubirea de Dumnezeu mereu împreunată cu iubirea de oameni.
La final, Maica Stareță Epistemia i-a oferit în dar Întâistătătorului o răcliță cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie, pentru a o așeza spre închinare la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, unde adeseori în timpul vieții sale pământești a slujit Sf. Dionisie.
Sfântul Ierarh Dionisie, noul sfânt al Bisericii noastre, reprezintă una dintre cele mai importante personalități basarabene, care a marcat epoca sa prin lucrarea misionară și prin slujirea lui Dumnezeu în prima jumătate a secolului trecut
Pentru mai multe fotografii apasați aici
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media