Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujire Arhierească în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Vălcineț, Ocnița. Taina Sfintei Cununii asupra ipodiaconului Iulian și Maria Movilianu

În Duminica a X-a după Cincizecime, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, a vizitat parohia „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Vălcineț, raionul Ocnița, săvîrșind aici Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie.

Cu aleasă bucurie duhovnicească, Ierarhul a fost întîmpinat în dimineața zilei de către părintele paroh, protoiereul mitrofor Victor Pleșca, mulțimea enoriașilor și a oaspeților adunați la Sfînta Liturghie.

În cadrul serviciului divin a fost citită pericopa evanghelică a zilei de la Matei XVII, 14-23, despre vindecarea lunaticului, care a fost explicată apoi de către Ierarh.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat puterea negrăită și nelimitată a credinței, care poate muta și munții păcatelor, ai indiferenței și nepăsării noastre duhovnicești. „Mustrarea Mîntuitorului Hristos pentru necredința poporului răsună pînă în zilele noastre, de aceea, să alungăm din viața și ființa noastră pe demonul cel surd la Cuvîntul Evangheliei și mut în a-l mărturisi pe Dumnezeu prin cuvînt și prin faptă”, a mai îndemnat Ierarhul.

După Sînta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Nicodim a oficiat taina Sfintei Cununii asupra ipodiaconului Iulian și Maria Movilianu. Mirii i-au avut ca părinți duhovnicești pe nașii lor protoiereul Serghie și preotiasa Victoria Panaite.

La final Ierarhul sa adresat mirilor cu un cuvîntul său de felicitare:

«Iubiții mei fii duhovnicești ipodiaconul Iulian și Maria! Astăzi Bunul Dumnezeu V-a binecuvîntat să trăiți cea mai sublimă Taină pe care El ne-a lăsat-o încă de la facerea lumii – Taina unirii dintre bărbat și femeie!

Această unire este una sacră și indisolubilă. Precum Hristos a iubit Biserica, aducîndu-Se Jertfă pentru ea, ca să o curățească și să osfințească, înfățișind-o Sieși curată și fără prihană, așa și bărbatul cu femeia, uniți prin legărura dragostei unuia față de altul, sunt chemați să se desăvîrșească în iubire jertfelnică, ca să se prezinte neîntinați în fața Domnului.

Dumnezeu v-a binecuvantat deja cu dragosteape care o împărtășiți!

Fie ca El să Vă binecuvînteze și cu darurile Lui: Credința, Nădejdea și Fericirea atît în ziua nunții Voastre, cît și totdeauna de acum înainte!

Să Vă învrednicească Dumnezeu să fiți fără de pată, înțelepți, înțelepțind și pe alții, răbdători, mereu împreună la bine și la greu!»

Ierarhul a îndemnat tinerii să poarte respect pentru părinţii lor trupeşti, dar mai ales pentru cei duhovniceşti, care sunt naşii lor, şi să-şi trăiască viaţa în curăţie şi ascultare de poruncile sfinte ale lui Dumnezeu, pentru a se bucura de binecuvîntarea dumnezeiască în viaţa aceasta pămîntească, dar mai ales în cea viitoare, în fericirea veşnică a Împărăţiei Cerurilor.

Sfînta Liturghie

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Taina Cununiei

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.