Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În cea de-a V-a duminică a Postului Mare, Prea Sfințitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni

În cea de-a V-a Duminică a Postului Mare a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Liturghia Sfîntului Vasile cel Mare în Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni, înconjurat de un sobor de preoți.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate cereri și rugăciuni către Bunul Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, pentru bolnavul protoiereu Vasile Saracuța, paroh al Catedralei „Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni, pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus, pentru cei aflați în boli și suferințe, pentru medicii din prima linie care luptă jertfelnic pentru viața și sănătatea celor bolnavi.

În Evanghelia din duminica a V-a din Postul Paştelui se vorbeşte de două păcate foarte răspândite la noi: slava deşartă şi mînia. Cel mai potrivit timp de pocăinţă pentru noi toţi este Postul Mare. Acum să ne ostenim, acum să ne rugăm mai mult, acum să părăsim mîndria, mînia, ura, îndoiala, desfrînarea, necredinţa şi tot păcatul, acum să ne împăcăm cu Dumnezeu, pînă mai avem viaţă şi timp de pocăinţă. 

Prea Sfinţitul Nicodim a amintit că azi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Maria Egipteanca, care este un model de pocăinţă pentru toţi. Această cuvioasă a fost în tinereţe o mare păcătoasă. Dar ajungând la Mormîntul Domnului nu putea să intre în biserică pentru păcatele ei cele cumplite. Atunci, venindu-şi în fire a început să plîngă cu amar pentru păcatele sale şi după ce s-a închinat, s-a făcut pustnică în pustiul Iordanului. Acolo s-a nevoit singură 47 de ani, răbdînd grele ispite, foame, gînduri, frig şi lupte de la diavoli. La urmă, fiind descoperită de cuviosul Zosima, un sihastru sfînt, acesta a spovedit-o, a împărtăşit-o cu Sfintele Taine şi după încă un an, a aflat-o adormită în Domnul şi a înmormântat-o acolo.

La sfîrşitul cuvîntului de învăţătură Vladîca a felicitat pe cei care s-au împărtăşit cu Sfîntul Trup şi Sînge a Mintuitorului Iisus Hristos îndemnîndu-i pe toţi cei prezenţi la Sfînta Liturghie să continuie postul şi să urmeze pe calea pocăinţei.

 

 

 

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.