Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire protoiereu Alexei Tanaseiciuc

Duminică 14 februarie 2021, la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni, Edineț,  Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire protoiereu Alexei Tanaseiciuc, care acum împlinește 5 ani de cînd, prin voia Milostivului Părinte Ceresc, a părăsit lumea aceasta, aflîndu-și odihnă în locașurile cele veșnice.

Alături de Ierarhul sa rugat parohul sfîntului locaș, blagocinul de Edineț sectorul III, protoiereul Dionisie Lupașco, credincioși și toți cei care l-au cunoscut, iubit și apreciat pe răposatul părinte.

* * * *

Protoiereul Alexei Tanaseiciuc

(14.02.1963-14.02.2016)

Vrednicul de pomenire părinte Alexei a trecut la Domnul în urma unui atac de cord suferit în sera zilei de duminică, 14 februarie, zi în care și-a sărbătorit cea de-a 53-a aniversare. În dimineața zilei a slujit alături de Noi la Sfînta Liturghie Arhierească, fiind vizitat de mulțimea enoriașilor, a fiilor duhovnicești, a prietenilor și cunoscuților.

Pe parcursul a 25 de ani părintele Alexei a păstorit poporul binecredincios din parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni, fiind iubit de popor şi înalt apreciat de confraţii slujitori.

S-a născut la 14 februarie 1963 în satul Prodăneștii Noi, raionul Florești, într-o familie de muncitori. Învățămîntul gimnazial l-a urmat la Școala Medie din satul natal. Este absolvent al Seminarului Teologic din Odesa și al Academiei Duhovnicești din orașul Kiev.

Călăuzit de marea dragoste pentru Dumnezeu şi de dorinţa arzătoare de a-I închina întreaga viaţă, părintele Alexei și-a început slujirea pastorală la 30 martie 1991, cînd a fost hirotonit în treapta de diacon, iar apoi în cea de preot, la 21 iunie 1991. Din 27 iunie 2011 a fost duhovnic al Blagociniei Edineț, iar din 11 iulie 2011 – membru al Comisiei Sinodale a BOM pentru canonizarea sfinților.

A fost decorat cu numerose distincții bisericești și de stat. A depus eforturi considerabile la amenajarea și împodobirea sfîntului lăcaș din satul Stolniceni, care a fost reparat capital, înfrumusețat cu pictură nouă, tencuială exterioară și cupole aurite. Ultimii ani ai vieții i-a dedicat acumulării de dovezi și completării dosarului pentru proslăvirea în rîndul sfinților a fostului paroh al acestei biserici, preotului martir Gheorghe Ivanov (1980-1946).

Pentru cei care am avut fericitul prilej de a-l cunoaşte, părintele Alexei a fost şi va rămîne o adevărată autoritate morală şi duhovnicească, care, prin lumina caldă şi plină de bunătate pe care o iradia, ne făcea mai tari în speranţa că puterea credinţei şi a rugăciunii învinge toate obstacolele şi nedreptăţile.

Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică în lumina Împărăţiei Sale!

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.