Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Pomenirea Sfântului Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei și al întregii Rusii la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei

Miercuri, 22 ianuarie 2020, în ziua cînd Biserica Ortodoxă săvărşeşte pomenirea Sfântului Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei și al întregii Rusii (1569), Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei. Prea Sfinției Sale i-au coliturghisit slujitorii catedralei.

În cadrul Sfintei Liturgii au fost înălțate rugăciuni pentru unitatea Biericii Ortodoxe din întreaga lume, pentru apărarea Bisericii de  schisme şi dezbinare.

****

Viața a Sfântului Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei și al întregii Rusii

Sfântul Ierarh Filip s-a născut pe 11 februarie în anul 1507 după Hristos. Odată, pe cînd era copil, a auzit, stînd la Dumnezeieasca Liturghie, cuvintele Scripturii: „Nimeni nu poate sluji la doi domni” (Matei 6:24). El s-a înspăimîntat la aceste cuvinte, ca şi cînd s-ar fi rostit anume şi numai pentru el, şi în acelaşi timp a fost luminat de ele. După scurt timp Filip s-a retras la Mînăstirea Soloveţk unde, după un timp lung şi greu de încercare, a fost tuns monah. În timp, Filip a ajuns stareţ, a strălucit ca soarele şi întreaga Rusie a auzit de el. Aşa s-a făcut că Ţarul Ivan cel Groaznic 1-a convocat pe Filip să ocupe locul vacant de Mitropolit al Episcopiei Moscovei în anul 1566 după Hristos. Dar acest sfînt bărbat nu a putut să îndure cu indiferenţă atrocităţile la care se deda înfiorătorul ţar şi de aceea îl sfătuia şi îl mustra fără teamă. Ţarul însă a căutat martori mincinoşi împotriva lui Filip, a uneltit înlăturarea lui din scaun, a poruncit să fie îmbrăcat într-o rasă veche şi peticită şi 1-a întemniţat la Tver pe 23 decembrie 1566. Malyiuta Skuratov, un intim al ţarului, a intrat în chilia lui Filip şi 1-a omorît înăbuşindu-1 cu perna. La scurt timp după aceea, toţi cei care erau cunoscuţi ca fiind de partea lui Filip au murit de morţi rele. După mai mulţi ani, trupul sfîntului s-a aflat întreg, nestricat, şi înmiresmat, şi a fost mutat în Mînăstirea Soloveţk.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

Comments are closed.