Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfinților 14000 de prunci uciși de Irod (I) şi a Cuviosul Marchel, egumenul Mănăstirii Neadormiților (485), la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat în dimineața zilei de sîmbătă, 11 ianuarie 2020, cînd Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfinții 14000 de prunci uciși de Irod (I) şi pe Cuviosul Marchel, egumenul Mănăstirii Neadormiților (485),  Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei. Prea Sfinției Sale i-au coliturghisit slujitorii catedralei.

În cadrul serviciului divin au fost înălțate rugăciuni pentru unitatea Biericii Ortodoxe din întreaga lume.

* * * *

Viața sfîntului Marchel, Egumenul Mănăstirii Neadormiților

Acest Preacuvios, Părintele nostru Marchel, era din cetatea Apameia, din Siria, din neam slăvit și luminat. Părinții săi, murind, i-au lăsat multă avere. Și, măcar că era în floarea vîrstei, nu s-a lăsat furat de ispitele lumii, ci iși împărțea timpul între învățătura cărții și nevoințele duhovnicești. Cugetînd la legea Domnului, s-a aprins de dragostea celor cerești. Și, lăsîndu-și moșia sa, s-a dus la Efes, unde a fost primit de niște creștini evlavioși. Dornic de nevoințe, a mers de a aflat pe Sfîntul Alexandru, la mănăstirea neadormiților, cunoscînd dumnezeiasca și înalta lui petrecere.

Deci, petrecînd el la acea mănăstire și alergînd cu rîvnă de necrezut pe calea nevoințelor și la fapta cea bună, după moartea lui Alexandru și a lui Ioan, urmașul său, i s-a dat păstoria mănăstirii. Și a cîrmuit mănăstirea cu multă înțelepciune și cu puteri făcătoare de minuni. A fost părtaș la Sinodul din Calcedon și a osîndit pe Eutihie și eresurile lui, dimpreună cu părinții Sinodului. Și, adormind întru a sa mănăstire, s-a mutat către Domnul.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.