Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

De ziua Tăierii capului Sfîntului Ioan Botezătorul Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

În ziua pomenirii Tăierii capului Sfîntului slăvitului Prooroc, Înaintemerătorului și Botezătorului Domnului Ioan, miercuri, 11 septembrie 2019, mai mulți credincioși au participat la Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la Catedrala ”Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei.

După citirea din Sfînta Evanghelie, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care a explicat că sărbătoarea de astăzi ne duce cu gîndul la un eveniment sinistru din istoria mîntuirii noastre şi anume la tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul ce a avut loc în contextul unei petreceri desfrînate prilejuită de sărbătoarea zilei de naștere a odiosului rege Irod Antipa, fiul acelui rege Irod care a poruncit omorîrea tuturor pruncilor sub vîrsta de doi ani din Betleem la nașterea Mîntuitorului Hristos.

Sfîntul Ioan Botezătorul a fost neîndurător cu păcatul și pentru că l-a mustrat pe regele Irod pentru nelegiuirea de a trăi cu Irodiada, soția fratelui său Filip, a fost închis în temniță. La acel ospăț plin de beție, după dansul desfrînat al fiicei Irodiadei în fața invitaților, regele a promis că-i va oferi în dar tot ce-i va cere. Și fiica sfătuită de mama sa nu a dorit altceva decît capul Sfîntului Ioan Botezătorul. De aceea, petrecem această zi în post și rugăciune, cerînd mijlocirile Sfîntului Ioan Botezătorul pentru a ne da curaj în a mărturisi adevărul dumnezeiesc în fața lumii și putere pentru a învinge ispitele și uneltirile diavolești ce ne întunecă mintea și ne îndeamnă la păcat.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.