Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Ediția a V-a a Festivalului Raional al cîntecului pascal „Hristos a Înviat!” la Chiurt, Edineț

 

În Joia Săptămînii Luminate, la 2 mai 2019, parohia „Înălțarea Domnului” din satul Chiurt, raionul Edineț, a fost gazda unui impresionant concert de cîntece pascale, ce a reprezentat un veritabil buchet de imne de laudă adus Mîntuitorului Hristos drept recunoștință pentru slăvita Sa Înviere, prin care s-a adus omenirii biruința asupra morții și începutul unei vieți noi veșnice.

Evenimentul este în acest an la a V-a ediție și se desfășoară grație colaborării dintre Episcopia de Edineț și Briceni și Secția Raională Cultură a raionului Edineț.

Festivalul a avut loc cu binecuvîntarea și nemijlocita prezență a Chiriarhului Eparhiei noastre, Prea Sfințitului Nicodim, cu participarea deputatului Parlamentului Republicii Moldova, domnului Oleg Sîrbu, a doamnei Monica Babuc, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării, a domnului primar, Ion Ostaficiuc, a șefului Direcției Raionale Cultură Edineț, doamnei Angela Bazatin, a secretarului Episcopiei de Edineț și Briceni, protoiereului Adrian Cotelea, a preoților din parohiile blagociniei Edineț și a celor învecinate în frunte cu părinții blagocini și a mulțimii de spectatori.

Înalții oaspeți au fost întîmpinați cu multă bucurie duhovnicească, tradiționala pîine și sare și buchete de flori, la intrarea în satul Chiurt de către blagocinul raionului Edineț, sector III, protoiereul Dionisie Lupașco, de gazda evenimentului – părintele paroh, protoiereul Vladimir Boian, împreună cu familia și enoriașii săi și de numerosul sobor preoțesc.

Atmosfera pascală s-a resimţit prin lansarea unei expoziţii de pască, cozonac şi ouă încondeiate, icoane și obiecte de artizanat țărănesc. Cei prezenţi au examinat atent deliciile și exponatele aduse de către fiecare localitate.

În scenă au evoluat 27 de colective artistice și grupuri vocale, care prin măiestria interpretativă și splendoarea versurilor pascale au reușit să redea o adevărată atmosferă de pace, speranță și bucurie duhovnicească specifică mărețului praznic al Învierii Domnului.

În debutul manifestației, Prea Sfințitul Nicodim a rostit cuvinte de folos duhovnicesc, reliefînd importanța unor asemenea măsuri cultural-artistice întru promovarea tezaurului duhovnicesc al binecredinciosului nostru popor creștin trăitor în acest spațiu, care a știut cu multă dragoste și talent artistic să prelungească negrăita bucurie a Învierii Domnului din biserică în lume.

La încheiere, în semn de mulțumire, apreciere și încurajare la perpetuarea valorilor creștine, autoritățile, organizatorii și participanții au primit din partea Prea Sfințitului Nicodim, cîte o Diplomă Arhierească.

Toți participanții au primit din partea autorităților raionale cîte o Diplomă de participare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.