Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Pomenirea Sfinților 40 de Mucenici la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Călărășeuca

 

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe data de 9/22 martie. Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aflînd despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzînd, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri.

În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorît asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Moaștele lor au fost răspîndite la diverse biserici din spațiul ortodox.

În ziua acestui praznic, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Călărășeuca, înconjurat de soborul slujitorulor sfîntului locaș și în prezența mulțimii credincioșilor.

În acest an, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici, Preacuvioasa Maică Stareță, Egumena Eufrosinia (Peșterean), aniversează semnificativul jubileu de 20 de ani de cînd, prin pronia și binecuvîntarea Bunului Părinte Ceresc, a fost numită în fruntea obștii monahale de la Călărășeuca.

La finalul slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a adresat calde felicitări Egumenei Eufrosinia și întregii obști monahale cu prilejul sărbătoririi frumosului jubileu, dorindu-i  ani lungi de viață și mult har, pace, sănătate și ajutor sfînt de la Dumnezeu pentru a conduce cu aceeași rîvnă, dragoste și înțelepciune obștea iubitoarelor de Hristos maici de la Călărășeuca pe calea mîntuirii sufletului.

Cu binecuvîntata ocazie a sărbătorii și în amintirea părinților săi, fericții întru adormire robi ai lui Dumnezeu Vasile și Ana, Prea Sfințitul Nicodim a donat Mănăstirii Călărășeuca o frumoasă Sfîntă Evanghelie pentru Prestol în format mare, ilustrată cu icoane color și avînd coperta din metal aurit.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.