Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În Duminica Fiului risipitor și a prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

Duminica a doua din perioada Triodului este numită a Fiului Risipitor, după pericopa evanghelică citită la Sfînta Liturghie, și face parte din perioada premergătoare Postului Mare. Prin conținutul și caracterul slujbei, ea ne predispune spre meditație duhovnicească și pocăință, introducîndu-ne încet-încet în atmosfera Postului Mare.

În această Duminică, care coincide în acest an cu prăznuirea Soborului Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii credincioșilor Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Creștinii adunați la rugăciune au avut bucuria de a avea în mijlocul lor una dintre cele mai mari sfințenii ale Catedralei – Racla cu părticele din moaștele Sfinților Trei Ierarhi.

Pericopa evanghelică a zilei, despre întoarcerea Fiului risipitor  de la Luca XV, 11-32 și a Sfinților Trei Ierahri de la Matei V, 14-19 , a fost explicată de către Prea Sfințitl Nicodim. 

Tîlcuind pilda Fiului Risipitor, Prea Sfinția Sa a evidențiat mila și harul nemărginit al lui Dumnezeu pentru păcătoşii care se întorc la El şi bucuria Sa şi a cerului întreg pentru pocăinţa şi mîntuirea lor. De asemenea, Vlădica a vorbit și despre importanța cinstirii celor Trei Mari Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, care se prăznuiesc astăzi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, și care, prin înălțimea cugetării lor, au fost ca niște luminători ce au strălucit lumii înțelepciunea cea dumnezeiască.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.