Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească în Duminica Vameșului și a Fariseului la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Călărășeuca

 

În Duminica Vameșului și a Fariseului și ziua pomenirii tutror mucenicilor și mărturisitorilor care au pătimit pentru credința în Hristos în anii de prigoană, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a liturghisit în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Călărășeuca.

Vizita Ierarhului a fost primită cu multă căldură, dragoste și bucurie duhovnicească de către Preacuvioasa maică stareță, Egumena Eufrosinia, împreună cu soborul slujitorilor, obștea viețuitoarelor și mulțimea pelerinilor și închinătorilor adunați la sărbătoare.

Sfînta Liturghie a fost precedată de slujba Panahidei pentru pomenirea tuturor martirilor și mărturisitorilor care a pătimit pentru credința în Hristos în anii de prigoană.

După slujbă, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică a zilei, despre rugăciunea vameșului și a fariseului, subliniind valoarea adevăratei pocăințe și a smereniei la acest început al perioadei pregătitoare pentru Sfîntul și Marele Post al Paștilor.

„Fariseul din Sfînta Evanghelie de astăzi nu era nici răpitor, nici nedrept, nici adulter. Fariseul postea, chiar mai mult decît cerea Legea lui Moise, dădea zeciuială după Lege, ba chiar și depăşind prescripţia Legii. Cu toate acestea, fariseul suferea de un grav păcat, care îi întuneca mintea și îl făcea să se vadă doar pe sine în rugăciune – păcatul slavei deșarte și al mîndriei, un păcat care îi asaltează cel mai des pe cei virtuoși.  Prin urmare, să tindem și noi a săvîrși faptele dreptății fariseului, dar să fim cu mare luare aminte la smerenia și pocăința vameșului, căci toată nevoința noastră devine fără folos și ne îndepărtează de Dumnezeu dacă este săvîrșită sub impulsul slavei deșarte și al trufiei!” – a mai subliniat Ierarhul.

La despărțire, Vlădica a oferit în dar tuturor viețuitoarelor mănăstirii cîte o vestă călduroasă de iarnă.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.