În ziua praznicului Tăierii împrejur celei după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi a Sfîntului Iearh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Catedrala Episcopală din orașul Edineț s-a aflat în veșmînt de sărbătoare cu prilejul hramului. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența domnului primar Constantin Cojocaru, a oficialităților locale și a numeroșilor credincioși, pentru care sfîntul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător.
În cuvîntul său de învățătură Ierarhul a vorbit despre sensul duhovnicesc al tăierii împrejur a Mîntuitorului și despre virtuţile şi realizările pe plan pastoral-misionar ale Sfîntului Vasile cel Mare. Prea Sfinția Sa a amintit în special despre activitatea filantropică și caritabilă a Marelui Ierarh, care a înființat și primele instituții de menire socială – vasiliadele – în care se oferea permanent ajutor și asistență celor bolnavi și nevoiași. Ierarhul a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul Sfîntului Vasile, ocrotitorul ceresc al orașului, sporind mai mult în fapte bune și milostenie.
După slujbă, urmînd datina străbună specifică acestei sărbători, Prea Sfințitul Nicodim a semănat cu grîu credincioșii, urîndu-le un nou an binecuvîntat și plin de rodiri duhovnicești și materiale. Totodată, Prea Sfinția Sa a felicitat enoriașii Catedralei cu prilejul hramului.
În continuare, a fost oferit cuvîntul domnului primar al urbei, Constantin Cojocaru, care a mulțumit la rîndul său Ierarhului și a adus alese urări de bine și de felicitare cu prilejul hramului și a începutului de nou an, după calendarul iulian.
Așa cum este tradițional de această sărbătoare mai mulți copii, prezenți la slujbă, au rostit în fața Ierarhului urături tradiționale și colinde, primind în schimb cîte un cadou de sărbătoare.
După slujbă, Ierarhul a binecuvîntat poporul și a oferit tuturor în dar iconițe cu chipul Sfîntului Vasile cel Mare.
Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni