Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prăznuirea a 6 ani de la aducerea Icoanei Maicii Domnului „Grabnic-Ascultătoarea” la Mănăstirea Zăbriceni

DSC_1100

 

Pentru orice creștin ortodox, preacinstirea Maicii lui Dumnezeu a fost și va rămâne un mare act de evlavie, pe care credincioșii Bisericii noastre îl fac cu multă dragoste, rugându-se Născătoarei de Dumnezeu ori de câte ori simt nevoia. Încă din timpul vieții, pe când Fecioara Maria abia zămislise prin minune dumnezeiască, fiind inspirată de Duhul Sfânt, a profețit că de acum înainte o vor ferici toate neamurile (cf. Luca 1:48). Și într-adevăr, Biserica cea adevărată a cinstit-o din totdeauna pe Maica Domnului, dându-i o venerare mai mare decât sfinților, dar fără să o adore deopotrivă cu Dumnezeu. Într-un cuvânt, doar Biserica Ortodoxă o cinstește corect pe Născătoarea de Dumnezeu, fără a o neglija sau necinsti, așa cum fac sectarii și fără a-i exagera rolul în istoria mântuirii neamului omenesc, așa cum fac romano-catolicii.

Tocmai de aceea şi ajutorul Maicii Domnului este simţit şi preţuit cum se cuvine doar la ortodocşii evlavioşi. Aşa se explică faptul că multe sate şi oraşe au zidit biserici în cinstea Maicii Domnului, fiecare familie are în casă cel puţin o icoană cu chipul Născătoarei de Dumnezeu, iar unele femei chiar poartă numele Fecioarei Maria.

Maica Domnului îi iubeşte şi îi ajută în mod deosebit pe călugări şi pe toţi cei care vieţuiesc în feciorie, iar aceştia, la rândul lor, îşi îndreaptă rugăciunile şi evlavia anume către Născătoarea de Dumnezeu, considerând-o drept maica lor duhovnicească. Iată de ce monahii din Sfântul Munte Athos şi din întreaga lume o cinstesc în mod deosebit pe Maica Domnului, iar ca răspuns şi binecuvântare, Ea a făcut cele mai multe minuni anume prin icoanele ce se află în mănăstiri.

Deşi toate icoanele Maicii Domnului sunt sau pot fi „făcătoare de minuni” – dacă cei care se închină lor au suficientă credinţă, numai anumite icoane au primit acest supra-nume de „icoane făcătoare de minuni”, iar cele mai renumite dintre ele se află în Sfântul Munte Athos (Grecia). Una dintre cele mai cinstite odoare de acest fel este Icoana Maicii Domnului „Grabnic-ascultătoarea” de la Mănăstirea Dohiaríu din Athos, care are o istorie foarte interesantă.

Originalul acestei icoane este pictat în frescă pe un perete lângă intrarea în trapeza mănăstirii. Icoana datează din secolul al XI-lea, când a fost zidită Mănăstirea Dohiaríu, rectitorită mai târziu de familia domnitorului moldovean Alexandru Lăpuşneanu. Deşi această icoană era pictată pe un perete exterior obişnuit, frumuseţea şi harul ei trezea o evlavie deosebită monahilor şi pelerinilor acestei Mănăstiri.

Întrucât icoana este pictată pe perete şi nu poate fi scoasă din Sfântul Munte, monahii au făcut o copie pe lemn a acestei icoane, pe care uneori o scot din Athos, pentru a i se putea închina şi femeile, căci de multe ori, chipul acestei icoane le-a ajutat mai ales pe femeile care nu puteau avea copii. În prezent icoana este cunoscută ca fiind izbăvitoare şi de alte boli şi neputinţe.

Aceste nenumărate minuni au făcut ca Icoana Maicii Domnului „Grabnic-ascultătoarea” de la Dohiaríu, să fie cunoscută şi iubită în întreaga lume. Deja mai multe ţări ortodoxe au făcut copii după această icoană şi ele săvârşesc aceleaşi minuni în ţările lor ca şi icoana originală din Athos. Până nu demult, Republica Moldova nu avea o copie după această icoană, dar prin rânduiala lui Dumnezeu şi prin contribuţia unor ctitori evlavioşi, stareţul Mănăstirii Zăbriceni – arhimandritul Damian, s-a adresat stareţului Mănăstirii Dohiaríu – arhimandritul Grigorie, de a binecuvânta pictarea unei copii după original, în atelierul Mănăstirii Dohiaríu. După terminarea picturii, icoana a fost dusă în Paraclisul unde se află icoana originală, împărtăşindu-se acolo de har şi binecuvântare.

La data de 26 mai 2009, icoana a fost adusă într-o procesiune solemnă de către stareţul Mănăstirii Zăbriceni, fiind pusă spre închinare în paraclisul Mănăstirii. De atunci, sute de pelerini vizitează Mănăstirea noastră pentru a primi binecuvântare, ajutor şi alinare în necazuri, boli şi suferinţe, iar noi încercăm să-i primim pe toţi cu dragoste, rugându-ne şi sfătuindu-i pe cei care aleargă la ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Tradițional, deja de 6 ani evenimentul aducerii Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic-Ascultătoarea” din muntele Athos la Mănăstirea Zăbriceni, se prăznuiește prin săvârșirea privegherii de toată noaptea, conform rânduielii monahale athonite.

Privegherea de toată noaptea include slujbele Vecerniei Mari, Utreniei, Ceasurilor și Sfintei Liturghii săvârșite pe larg de la care n-au lipsit anixandarele, troparele și stihirile cântate, Litia, citirea Acatistului, polieleul Maicii Domnului „Cuvânt bun…”, toate susținute de corul psaltic al mănăstirii, la care s-a alăturat un grup de psalți din România, care au ținut inimile credincioșilor într-o stare de rugăciune și de bucurie duhovnicească continuă.

La privegherea, care a început la orele 2100 și s-a încheiat cu Sfânta Liturghie spre dimineață, au participat un număr impresionant de credincioși cinstitori ai Maicii Domnului și un sobor de preoți ai mănăstirii și din cuprinsul Eparhiei.

După săvârșirea Sfintei Liturghii s-a făcut o procesiune cu Icoana Maicii Domnului în jurul mănăstirii, însoțită de cântări și laude aduse Născătoarei de Dumnezeu.

La final, smerita obște monahală de la Mănăstirea Zăbriceni dimpreună cu toți credincioșii au adus rugăciuni de mulțumire Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea și grija sa de Maică și cea care degrabă ascultă rugăciunile tuturor.

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

 

DSC_0992

 

DSC_0996

 

DSC_1008

 

DSC_1021

 

DSC_1027

 

DSC_1048

 

DSC_1049

 

DSC_1051

 

DSC_1054

 

DSC_1057

 

DSC_1058

 

DSC_1060

 

DSC_1074

 

DSC_1082

 

DSC_1096

 

DSC_1110

 

DSC_1112

 

DSC_1113

 

DSC_1120

 

DSC_1128

 

DSC_1129

 

DSC_1156

 

DSC_1162

 

DSC_1165

 

DSC_1168

 

DSC_1170

 

DSC_1171

 

DSC_1175

 

DSC_1177

 

DSC_1180

 

DSC_1182

 

Comments are closed.