Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească în cinstea Sf. Ioan Teologul la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Miercuri, 21 mai 2014, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfîntului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul. El fost unul din cei Doisprezece Apostoli şi a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan şi III Ioan şi Apocalipsa. Sfîntul Ioan a fost fiul Salomeei mironosiţa şi al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfîntul Iacov, un alt apostol. A fost cel mai tînăr din cei doisprezece Apostoli şi foarte apropiat Domnului, fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus Hristos”. El a fost prezent la Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului împreună cu Petru şi cu fratele său Iacov. Sfîntul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domiţian între anii 90-95 d.Hr. şi acolo a avut revelaţia Cărţii Apocalipsei. După moartea împăratului Domițian (96 d.Hr.) s-a întors la Efes, scriindu-și Evanghelia în jurul anului 100 d.Hr. A adormit în Domnul la vîrstă foarte înaintată.

În ziua acestei sărbători, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie Arhierească la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. De menţionat că această zi are o semnificaţie deosebită pentru Prea Sfinţia Sa, Sfîntul Ioan fiind şi ocrotitorul ceresc al Ierarhului după numele său de botez. Totodată, Prea Sfinţitul Nicodim aniversează de acest praznic 33 de ani de slujire la altar. După Sfînta Liturghie, Ierarhul a rostit un cuvînt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi teologia profundă a Sfîntului Ioan Evanghelistul. Prea Sfinţia Sa a remarcat că Sfîntul Ioan este cel care a descoperit lumii că “Dumnezeu este iubire”, că “Dumnezeu este lumină” şi că bucuria vieţii constă în agonisirea şi trăirea acestei iubiri şi lumini.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*  *  *

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a fost felicitat de către părintelui Ioan Topală cu prilejul aniversării a 33 de ani de slujire la altar şi cu ocazia sfîntului ocrotitor după numele său de botez. Părintele Ioan a menționat: ”Prea Sfinția Voastră! Primiți caldele felicitări și urări de bine cu prilejul sfintului ocrotitor! Atotmilostivul Dumnezeu să Vă trimită din cer darurile Sale cele bogate, păzindu-Vă în pace, sănătate și zile îndelungate.

La rîndul său, Prea Sfințitul Nicodim, l-a felicitat pe părintele Ioan cu ocazia Sfîntului ocrotitor şi a mulțumit pentru felicitare şi a menţionat că incontiniu se roagă ca Bunul Dumnezeu să-l înzestreze cu multă sănătate, putere și înțelepciune.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.