Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Festival-concurs raional al Cîntecului pascal la Balasinești, Briceni

 

Într-o atmosferă caldă și senină de sărbătoare, luminată de mărețul praznic al Învierii Domnului, Căminul Cultural din satul Balasinești, Briceni, a găzduit marți, 29 aprilie 2014, ediția a IV-a a Festivalului-concurs raional al Cîntecului pascal „Hristos a Înviat!”. Cu aportul și purtarea de grijă a părintelui paroh din satul Balasinești, protoiereul Adrian Nimerenco, a directorului Gimnaziului Balasinești, domnul Iurie Varari, împreună cu a întregului colectiv pedagogic, a Președintelui Asociației agricole din localitate, domnul Ilie Cucereavîi și, nu în ultimul rînd, a domnului primar Victor Cucereavîi, și în acest an festivalul a fost organizat în cele mai bune condiții, sala festivă prezentîndu-se ca o adevărată Casă Mare, luminoasă și ospitalieră pentru toți concurenții și spectatorii.

Obucurie deosebită a constituit-o participarea la acest eveniment a invitatului de onoare — Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni.

În prezența unui public numeros, pe scenă au interpretat dulci cîntări pascale, dînd slavă lui Hristos cel Înviat, colective și grupuri artistice de la 22 de instituții de învățămînt din raion: Gimnaziul Balasinești, Liceul Teoretic Beleavințî, Liceul Teoretic Trebisăuți, Gimnaziul Hlina, Gimnaziul Pererîta, Gimnaziul Slobozia-Șirăuți, Liceul Teoretic Grimăncăuți, Liceul Teoretic Cotiujeni, Gimnaziul Șirăuți, Gimnaziul Larga, Liceul Teoretic Drepcăuți, Liceul Teoretic „Grigore Vieru” Briceni, Liceul Teoretic „Taras Șevcenco” Briceni, Gimnaziul Coteala, Liceul Teoretic Corjeuți, Liceul Teoretic Caracușenii Vechi, Gimnaziul Corjeuți, Liceul Teoretic Colicăuți, Liceul Teoretic Tabani, Gimnaziul Halahora de Sus, Gimnaziul Berlințî și Gimnaziul Medveja.

În paralel cu desfășurarea festivalului școlile participante la concurs au prezentat și o expoziție de bucate tradiționale de paști (cozonac și ouă încondeiate), tablouri și diverse obiecte confecționate de tinerii meșteri populari.

Festivalul a început cu un vesel cîntec pascal interpretat de micuții de la Grădinița de copii din satul Balasinești, apoi cu mesajul de salut al părintelui paroh Adrian Nimerenco și al domnului primar Victor Cucereavîi.

În lumina sărbătorii Paștilor Blajinilor, cînd ne amintim cu drag în rugăciune de cei plecați la Domnul, a fost prezentat spectatorilor un filmuleț în memoria vrednicilor păstori ai acestei localități — pururea pomeniții protoierei Mihail Guțu și Arcadie Popovici, după care, la rugămintea părintelui Adrian, întreaga sală a păstrat un minut de reculegere.

Apoi, Prea Sfințitul Nicodim a adresat participanților un cuvînt de felicitare cu prilejul sfintelor sărbători pascale și binecuvîntări arhierești, mulțumindu-le pentru dragostea ce o manifestă în cultivarea și perpetuarea frumoaselor tradiții și cîntece pascale, prin care se aduce slavă Mîntuitorului Hristos cel Înviat.

Un cuvînt de salut, felicitări pascale, mulțumire și urări de succes a adresat participanților și tuturor celor prezenți și Președințele Raionului Briceni, doamna Efimia Bandalac.

Interpretarea colictivelor artistice a fost evaluată de un juriu din care a făcut parte Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, domnul Vitalie Știrbu, șeful Direcției Raionale Învățămînt, Tineret și Sport Briceni, protoiereul Adrian Cotelea, secretar eparhial, protoiereul Vasile Saracuța, blagocin de Briceni, protoiereul Lilian Ciubatîi, reprezentant pentru raionul Briceni al Departamentului Eparhial Învățămînt Religios și Activivate Pastorală, doamna Maria Burea, specialist principal al Direcței Raionale Învățămînt, Tineret și Sport Briceni.

În rezultatul evaluării juriului a fost obținut următorul clasment:

  • Premiul Mare – Gimnaziul Șirăuți
  • Premiul I – Gimnaziul Balasinești
  • Premiul II – Gimnaziul „Grigore Vieru” Pererita și Gimnaziul Larga
  • Premiul III – Liceele Teoretice din satele Drepcăuți, Trebisăuți și Colicăuți

Cei mai talentați interpreți și toate colectivele artistice au primit din partea Direcției Raionale Învățămînt, Tineret și Sport diplome și mențiuni.

La final, Ierarhul a mulțumit tuturor pentru participare, prezentare și organizare și a conferit, în semn de recunoștință, gratitudine și apreciere a tuturor eforturilor depuse spre promovarea și perpetuarea frumoaselor tradiții ortodoxe legate de sărbătoarea Sfintelor Paști, tuturor organizatorilor și participanților Diplome Arhierești, subliniind că toate colectivele au avut o prestație deosebită și că toate merită să fie situate pe primul loc.

Amintim că acest eveniment organizat an de an este rod al unei frumoase și durabile colaborări dintre Direcția Raională Învățămînt, Tineret și Sport Briceni și Departamentul Eparhial Învățămînt Religios și Activivate Pastorală, reprezentat în raionul Briceni de protoiereul Lilian Ciubatîi.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.