Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Bucuria Nașterii Domnului la Catedrala „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț

 

În noaptea măritului praznic al Naşterii Domnului, la Catedrala Episcopală „ Sf. Vasile cel Mare " din orașul Edineț, Sfînta Liturghie a fost săvîrşită de Chiriarhul Eparhiei de Edineț și Briceni, Prea Sfințitul Nicodim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfîntul locaș s-a arătat a fi neîncăpător pentru mulțimea credincioșilor venită pentru a cinsti aşa cum se cuvine marea sărbătoare a creştinătăţii. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul parohiei „Sf. Arhangheli” din satul Trinca, Edineț, dirijat de doamna preoteasă Ina Roșca. În cadrul slujbei, clericul superior al Catedralei, protoiereul Sergiu Panaite, a dat citire Pastoralei la Naşterea Domnului a Sanctității Sale Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, iar părintele secretar, protoiereul Adrian Cotelea, a citit Pastorala Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir.

În cuvîntul de învăţătură, Prea Sfinţitul Nicodim, a vorbit despre importanţa şi frumuseţea duhovnicească a Praznicului Naşterii Domnului, care rămâne mereu neschimbat, aducînd în sufletele tuturor aceleaşi sfinte bucurii pe care le simţim din copilărie până la sfârşitul vieţii, aceleaşi veşnice şi mântuitoare adevăruri, aceleaşi nădejdi de bine în viitor, aceleași imbolduri de a duce o viață sfîntă și bineplăcută lui Dumnezeu, mulțumindu-i pentru marele har oferit nouă prin venirea Sa în lume. Ierarhul a adresat calde felicitări credincioșilor, urîndu-le un an prosper, însoțit de binecuvîntarea și îndrumarea Bunului Părinte Ceresc.

De asemenea, Prea Sfințitul Nicodim a subliniat că și în acest an Eparhia va continua activitatea de susținere și întrajutorare a bătrînilor, bolnavilor, nevoiașilor. În acest context, a fost amintit faptul că Episcopia și-a asumat în anul 2013 sarcina de a dota, după putință, cu utilaj și materiale necesare Spitalul Raional Edineț. Cu suportul organizației Umanitare „Hilfe fur Osteuropa”, Secția Traumatologie a spitalului a primit deja un ajutor substanțial, urmînd să mai fie aduse aici încă cinci paturi, pentru a fi dotată complet secția de internare. În ziua praznicului Nașterii Domnului, secția a primit în dar din partea Prea Sfințitului Nicodim o mașină de spălat automată.

Membrii corului bisericesc din satul Trinca, care au interpretat și un frumos buchet de colinde tradiționale, au primit cîte un cadou special și alese mulțumiri din partea Ierarhului.

La final, copilașii prezenți la slujbă l-au colindat pe rind pe Prea Sfințitul Nicodim, primid în dar cite un cadou de dulciuri, jucării și rechezite școlare.

În semn de binecuvîntare și felicitare cu prilejul sărbătorii, tuturor credincioșilor le-au fost înmînate cite o iconiță a Nașterii și Pastorala de sărbătoare a Prea Sfințitului Nicodim.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.