Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sfînta Liturghie la Catedrala „Schimbarea la Față a Mîntuitorului” din orașul Bender

 

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului Dumnezeului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat alături de Prea Sfințitul Savva, Episcop de Tiraspol și Dubăsari, Sfînta Liturghie în Catedrala „Schimbarea la Față a Mîntuitorului” din orașul Bender. Prezența Prea Sfinției Sale la hramul acestei vechi și frumoase Catedrale a avut loc la invitația și cu bunăvoința Prea Sfințitului Savva și a secretarului eparhial și parohului acestui sfînt locaș, protoiereului Ioan Calmîc. La serviciul divin Ierarhii au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și secretarul Episcopiei de Edineț și Briceni, protoiereul Adrian Cotelea, și au fost prezenți mii de creștini, adunați pentru a se ruga și a se bucura duhovnicește de sărbătoarea hramului sfîntului locaș. Au fost prezente, de asemenea, și oficialitățile locale în frunte cu primarul orașului Bender – domnul Valerii Cherniciuc. După Sfînta Liturghie, Ierarhii însoțiți de soborul preoțesc și de mulțimea credincioșilor au înconjurat în procesiune solemnă Catedrala, după care a urmat slujba de sfințire a strugurilor  și a roadelor noi de fructe și legume.

La final, Prea Sfințitul Savva a felicitat credincioșii cu prilejul acestei mari și importante sărbători creștine. Prea Sfințitul Nicodim a adresat la rîndul său calde felicitări Arhiereului, clerului și credincioșilor cu ocazia praznicului și a hramului și l-a decorat pe Prea Sfințitul Savva cu înalta distincție a Eparhiei de Edineț și Briceni – medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul II, iar pe părintele paroh al Catedralei „Schimbarea la Față a Mîntuitorului” din orașul Bender, protoiereul Ioan Calmîc – cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul III. Prea Sfințitul Nicodim a apreciat în mod deosebit intensa activitate pastorală și misionară a părintelui paroh și secretar eparhial Ioan Calmîc, mărturisind că el este un slujitor vrednic și devotat, rîvnitor pentru cele sfinte, iubit și apreciat atît de soborul slujitorilor Catedralei, cît și de enoriașii care vin în permanență în număr mare la sfintele slujbe ce au loc aici.

* * * * *

În ajunul acestei sărbători, Prea Sfințitul Nicodim a oficiat un parastas pentru odihna cu drepții a sufletelor slujitorilor Catedralei „Schimbarea la Față a Mîntuitorului” din orașul Bender – arhimandritul Nectarie Lașcu, originar din satul Chiperceni, Orhei, și protoiereul Efimie Robu, mormintele cărora se află în incinta sfîntului locaș.

 

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * * * *

 

 

 

 

 

Comments are closed.