Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a participat la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova

 

Joi, 5 aprilie 2011, la Palatul Mitropolitan a fost convocată şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, prezidată de către Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. La întrunire au fost prezenţi ierarhii din cuprinsul Mitropoliei şi secretarul Sinodului Prot. Mitr. Vadim Cheibaş, absentând PS Episcop Sava, care se află în deplasare.

În cadrul şedinţei s-a făcut bilanţul activităţilor bisericeşti realizate în anul 2011, fiecare ierarh venind cu o succintă prezentare a vieţii eparhiei. S-au stabilit principalele manifestaţii prilejuite de serbarea Învierii Domnului, ce urmează a fi desfăşurate în episcopii. Sunt planificate expoziţii, festivaluri de cântece, acte de caritate ş.a. activităţi în perioada pascală.

S-a decis întâmpinarea Focului Haric în scuarul Catedralei Mitropolitane în ajunul Învierii, de unde arhiereii şi slujitorii îl vor răspândi în toate blagociniile.

A doua zi după Sf. Paşti la Catedrala din capitală va avea loc Liturghia praznicală cu participarea episcopatului Mitropoliei Moldovei.

S-a discutat asupra intenţiilor de a promulga Legea antidiscriminare. În acest sens, la Sinod au fost invitaţi oaspeţii din Grecia profesorii Gheorghe Metallinos şi Dimitrios Ţelenghidis, care au susţinut o serie de conferinţe cu genericul "Secularizarea Europeană şi rezistenţa ortodoxă".

Ierarhii au avut consultări în vederea depăşirii acestei probleme, precum şi a altor provocări cu care se confruntă Biserica. ÎPS Mitropolit Vladimir a mulţumit distinşilor profesori pentru truda depusă întru realizarea întâlnirilor cu clerul şi poporul binecredincios din mai multe urbe ale republicii, menţionând următoarele: "Nădăjduim că această primă întâlnire cu teologi din Grecia va deschide calea unor discuţii şi analize asupra celor mai stringente probleme cu care se confruntă Biserica Ortodoxă. Experienţa Greciei este destul de importantă pentru noi, căci suntem două ţări majoritar ortodoxe. Ceea ce a urmat statul grec, în unele probleme noi abia pornim. Religia în instituţiile preuniversitare, relaţiile instituţiilor statale cu cele eclesiale, legislaţia ţării etc. sunt teme actuale pentru noi. Astfel, experienţa Bisericii Ortodoxe din Grecia este de real folos pentru a stabili noi strategii ale Mitropoliei noastre. Astăzi sunt câteva probleme acute, care necesită implicarea în vederea depăşirii provocărilor de a fi legiferaţi cei care sunt din categoria minorităţilor sexuale. Vrem să fie auzit glasul Bisericii, iar prin ea a majorităţii cetăţenilor acestui stat care califică homosexualitatea drept un păcat strigător la cer."

La finele şedinţei s-a decis convocarea ulterioarei întruniri în data de 09 aprilie, pentru a reveni asupra acestui subiect, precum şi discutarea altor aspecte importante din viaţa Bisericii Ortodoxe din Moldova.

www. mitropolia.md

 

 

 

Comments are closed.