Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Cuviosul Paisie Velicicovschii prăznuit la Mănăstirea Noul-Neamţ

 

Tradiţional, în fiecare an pe 28 noiembrie, sărbătoarea Cuviosului Paisie Velicicovschii adună mii de creştini la Mănăstirea Noul-Neamţ din satul Chiţcani pentru a da slavă lui Dumnezeu şi a-l cinsti pe cel care este ocrotitorul şi îndrumătorul spiritual al monahilor ce vieţuiesc în acest sfînt aşezămînt, dar şi fierbinte rugător şi mijlocitor pentru toată lumea. Şi în acest an praznicul a avut o încărcătură de spiritualitate şi solemnitate deosebită.

Sfînta Liturghie Arhierească a fost săvîrşită în Soborul Înălţării Domnului de către Prea Sfinţitul Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, şi în Soborul Adormirii Maicii Domnului de către Prea Sfinţitul Irineu, Episcop de Orsk şi Gai, fost vieţuitor al Mănăstirii Noul-Neamţ. La serviciul divin a luat parte soborul slujitorilor mănăstirii în frunte cu părintele stareţ, arhimandritul Paisie, dar şi o mulţime de clerici din cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi nu numai, invitaţi la acest eveniment. Bucuria sărbătorii a fost împărtăşită şi de o delegaţie de slujitori din cuprinsul Episcopiei de Edineţ şi Briceni în frunte cu Secretarul Eparhial, protoiereul Adrian Cotelea.

Sfînta Liturghie a fost urmată de un Te Deum de mulţumire, în preajma Soborului Înălţării, la icoana Cuviosului Paisie şi un Parastas pentru vrednicul de pomenire Episcopul Dorimedont.

La încheierea slujei Prea Sfinţitul Irineu a oferit în dar slujitorilor şi creştinilor cîte un exemplar al cărţii sale „Mitropolitul Gavriil (Bănulescu-Bodoni), întemeietorul Eparhiei de Chişinău şi Hotin” în limba rusă.

Pentru toţi cei prezenţi la slujbă a fost oferită în Trapeza Mănăstirii o agapă frăţească.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.