Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Mănăstirea Călărăşeuca în veşmînt de sărbătoare

 

Sîmbătă, 20 august, Mănăstirea Călărăşeuca a sărbătorit hramul de vară al Bisericii în cinstea Sfîntului Ierarh Mitrofan al Voronejului şi jubileul de un secol de la rezidirea acesteia. Cu acest prilej, mii de pelerini şi închinători s-au adunat în acest sfînt aşezămînt pentru a participa la Sfînta Liturghie Arhierească oficiată de Înalt Preasfinţitul Simeon, Mitropolit de Viniţa şi Moghiliov-Podolsc, invitat de onoare al acestui praznic, şi Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, în prezenţa unui sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi. În cadrul serviciului divin, în semn de apreciere pentru munca depusă la renovarea şi bunul mers al vieţii duhovniceşti din Mănăstirea Călărăşeuca, maica stareţă, egumena Eufrosinia, a fost decorată cu ordinul „Cuvioasa Parascheva”. Pericopa evanghelică a zilei a fost explicată de protoiereul mitrofor Leonid Sevastianov, iar cu un cuvînt despre viaţa şi minunile sfîntului s-a adresat credincioşilor ieromonahul Mitrofan, slujitor al mănăstirii.

Sfînta Liturghie a fost urmată de o procesiune în jurul bisericii şi un Te Deum de rugăciune către Sfîntului Ierarh Mitrofan. La final, Prea Sfinţitul Nicodim s-a adresat tuturor credincioşilor prezenţi la slujbă cu un cuvînt de felicitare pentru acest mare praznic, evidenţiind şi cele mai ziditoare de suflet momente din viaţa Ierarhului sărbătorit. De asemenea, vlădica a adresat un cuvînt de mulţumire Înalt Preasfinţitului Simeon, Mitropolit de Viniţa şi Moghiliov-Podolsc, pentru bunăvoinţa de a împărtăşi împreună bucuria acestei sărbători, oferindu-i în dar un clobuc alb. Alese cuvinte de felicitare a rostit la rîndul său şi vlădica Simeon, aducînd în dar mănăstirii o frumoasă icoană a Adormirii Maicii Domnului îmbrăcată în folie de argint.

Slujba a continuat cu o agapă frăţească oferită cu mult drag de maicile de la sfînta mănăstire tuturor creştinilor adunaţi la sărbătoare.

* * * *

Mănăstirea Călărăşeuca este o veche vatră monahală din nordul Republicii Moldova. Iniţial ea a fost mănăstire de bărbaţi, prima atestare documentară datînd din anul 1648, ca schit al mănăstirii “Sf. Sava” din Iaşi, care, la rîndul său, se supunea “Frăţiei sfîntului Mormînt” din Ierusalim şi era condusă de Patriarhii Ierusalimului. Din 1813 schitul devine mănăstire şi este condus de eparhia Chişinăului. Din 1916 ea devine mănăstire de maici. În perioada regimului sovietic, între anii 1961 – 1991 mănăstirea a fost închisă, fiind transformată pe rind în spital pentru bolnavi de tuberculoză, tabără de pioneri, şcoală internat, apoi, preţ de trei ani, abandonată în voia soartei. Din 3 mai 19991, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Vladimir, mănăstirea a fost redeschisă. În martie 1999 este numită egumenă actuala maică stareţă Eufrosinia, sub conducerea căreia creşte obştea monahală şi încep lucrările de reconstrucţie şi amenajare.

Biserica “Sf. Ierarh Mitrofan de Voronej”, a doua pe teritoriul mănăstirii (prima şi cea mai veche fiind biserica “Adormirea Maicii Domnului”), a fost fondată în anul 1853 de către generalul-maior Nicolai Cerchez cu susţinerea financiară a principesei Elena Mihailovna Cantacuzino. În timpul ultimului stareţ, egumenul Iona, biserica de lemn “Sf. Ierarh Mitrofan” este reconstruită în biserică de piatră de proporţii mai mari, cu două corpuri de chili dispuse lateral. Lucrările s-au încheiat în 1911 şi biserica a fost sfinţită la hramul de iarnă pe 6 decembrie.

* * * *

Sfîntul Ierarh Mitrofan s-a născut la 8 noiembrie 1623 în satul Antilohovo, eparhia de Vladimir (astăzi regiunea Ivanovo, Federaţia Rusă) într-o familie de preot. Numele său de botez a fost Mihail. A fost căsătorit şi a avut un fiu. Rămas văduv la vîrsta de 40 de ani, în anul 1663 a fost tuns în monahism cu numele de Mitrofan în mănăstirea Zolotnicovo cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pentru viaţa sa îmbunătăţită de monah adevărat a fost ales egumen al mai multor mănăstiri din Rusia, iar din 2 aprilie 1682 – numit episcop al nou înfiinţatei eparhii de Voronej.

Sfîntul Ierarh Mitrofan deseori cugeta la moarte, la viaţa de dincolo de mormînt, iar rugăciunea lui preferată era cea pentru răposaţi. În Testamentul său duhovnicesc Sfîntul a scris următoarele: „Regula de viaţă a bărbaţilor înţelepţi pentru fiecare om este aceasta: munceşte şi păstrează cumpătarea şi astfel vei fi bogat; bea cu măsură şi mănîncă puţin şi astfel vei fi sănătos; fă binele şi fereşte-te de rău şi astfel te vei mîntui ”.

 A trecut la cele veşnice în anul 1703 la adînci bătrîneţi. Cu puţin timp înainte de mutarea sa la Domnul, Ierarhul a fost tuns în schima cea mare cu numele de Macarie. A fost înmormîntat în Soborul „Bunavestire” din Voronej, însuşi ţarul Petru I cel Mare ajutînd la purtarea sicriului celui pe care îl considera „stareţ sfînt”. Canonizarea sa a  avut loc în anul 1832, de la sfintele sale moaşte, prin mila lui Dumnezeu, izvorînd mulţime de minuni şi tămăduiri. (conform: days.pravoslavie.ru)

Biroul de presă al episcopiei de edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.