Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Uniți în rugăciune, la hramul mănăstirii “Învierea Domnului” din oraşul Briceni

Marţi, 13 septembrie, mulţime de pelerini şi închinători din localităţile raionului Briceni, dar şi din cele învecinate ale Ucrainei s-au adunat la Mănăstirea „Învierea Domnului” din oraşul Briceni pentru a participa la hramul paraclisului în cinstea Sfîntului Sfinţit Mucenic Ciprian de Cartagina. Sfînta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Pericopa evanghelica a fost explicată de protoiereul Ioan Gînju, parohul bisericii „Sfînta Treime” din loc. Zăicani.

La sărbătoarea hramului Sfîntei Mănăstirii Briceni a fost prezentă obștea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Călărășeuca în frunte cu Preacuvioasa egumena Eufrosinia (Peșterean), obștea Mănăstirii „Sf. Treime” din Glinjeni r-nul Fălești în frunte cu Preacuvioasa egumena Anastasia (Marcoci).

În cuvîntul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Nicodim a subliniat că Sfîntul Ciprian de Cartagina a fost nu numai un martir pentru credinţa în Hristos, ci şi un mare teolog al unităţii Bisericii Sale. Sfîntul afirma împotriva tuturor ereticilor, care încă din primele veacuri de existenţă a creştinismului încercau să-i ştirbească unitatea, că în afara Bisericii, în care este prezent harul Duhului Sfînt prin succesiune apostolică, nu există mîntuire. „Cine nu are Biserica drept mamă, nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată” – este fraza devenită celebră a Sfîntului Ciprian. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a adus felicitări şi mulţumiri maicii stareţe, egumenei Daniela, şi întregii obşti monahale pentru că prin strădaniile şi rugăciunile lor Mănăstirea devine din ce în ce mai frumoasă, mai îngrijită şi mai atrăgătoare.

După Sfînta Liturghie, Ierarhul împreună cu soborul slujitorilor și mulțimea credincioșilor au înconjurat în procesiune solemnă bisericile mănăstirii și au oficiat sfințirea paraclisului care va purta hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului ocrotitoarea celor orfani.

Amintim că Mănăstirea „Învierea Domnului” din oraşul Briceni a fost întemeiată prin binecuvîntarea vrednicului de pomenire, Preasfinţitului Episcop Dorimedont, în anul 2000, prima slujbă fiind săvîrşită aici la data de 13 septembrie, în ziua prăznuirii Punerii în raclă a Cinstitului Brîu al Maicii Domnului şi a Sfîntului Sfinţit Mucenic Ciprian de Cartagina.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.