Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Liturghie Praznicală prilejuită de aniversarea jubileului de 125 de ani de la fondarea, după îndelungi și asidue lucrări de reparație ofos resfinâită Biserica ”Sfînta Treime” din comuna Larga, raionul Briceni

Biserica „Sfînta Treime” din comuna Larga, raionul Briceni s-a aflat astăzi, 12 iunie 2022, în Duminica Pogorîrii Sfîntului Duh, a Cincizecimii, în veșmînt de sărbătoare cu prilejul sărbătoririi hrmului. De ziua hramului, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, a săvîrșit aici Sfînta Liturghie Arhierească însoțit de un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii de credincioși. Îndată după Sfînta Liturghie, potrivit tradiţiei din Bisericile Ortodoxe, a fost săvîrşită slujba Vecerniei, numită şi a plecării genunchilor, care cuprinde şi cele șapte rugăciuni rostite special de către preoţi în această zi, pentru invocarea harului Duhului Sfânt şi a ajutorului lui Dumnezeu peste membrii văzuţi ai Bisericii, dar şi pentru odihna sufletelor tuturor credincioşilor mutaţi la cele veşnice întru nădejdea învierii şi a dobîndirii Împărăţiei Cerurilor.

În cuvîntul său de binecuvîntare, Înaltpreasfințitul Nicodim a apreciat înalt inițiativa vrednicilor fii ai satului Larga, domnilor Serafim Urechean și Valeriu Bulgari, care de-a lungul timpului au susținut financiar și ctitorit mai multe biserici și mănăstiri de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și a Asociației Obștești „Lărgenii de Pretutindeni”, care a reușit să unească întru realizarea acestui scop nobil și binecuvîntat de Dumnezeu băștinașii lărgeni împrăștiați prin lume, devenind astfel un exemplu inedit pentru toate localitațile din țară unde este nevoie de a conjuga eforturile pentru a repara sau restaura Casa lui Dumnezeu.

* * * *

Biserica „Sf. Treime” ridicată în 1897 de către boierul Krupenski, astăzi, rămâne a fi una din cele mai frumoase biserici de lemn din țară, fiind inclusă în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de Stat sub nr. 127. Inițial, a fost plasată la marginea satului, iar ulterior a fost strămutată pe cel mai înalt loc din Larga, pe deal. Prin arhitectura deosebită, lăcașul atrage privirea tuturor trecătorilor.

După arhitectură, biserica nu se aseamănă cu nicio alta din republica noastră. Acelaşi arhitect a construit o asemenea semicatedrală în Ţările Baltice. Planul sfîntului lăcaș este alcătuit din 3 părți, caracteristic pentru bisericile de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Naosul se extinde spre nord și sud prin două ercheze în formă de paralelepiped. Altarul are forma unei jumătăți de octogon. Cornișa, cele cinci turle mici și clopotnița au un decor bogat, executat prin traforaj.

Biserica mai este remarcată cu un decor ornamental bogat, constituit din elemente trafarate, care subliniază părţile funcţionale ale construcţiei. La 123 de ani, biserica și-a păstrat autenticitatea, elementele arhitecturale fiind evidențiate prin acest ornament bogat și unic. Clopotnița bisericii are o înălțime de aproximativ 30 metri.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Comments are closed.