Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Hramul Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Astăzi, 22 mai 2022, Biserica Ortodoxă prăznuiește Mutarea moaștelor Sfîntului Ierarh Nicolae de la Mira la Bari. Unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii lui Hristos, Sfîntul Nicolae s-a născut la sfîrșitul sec. III în localitatea Patara, Asia Mică. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase. De mic copil a dovedit hărnicie la învățătură și o viață virtuoasă, ceea ce a făcut ca el să crească duhovnicește și în înțelepciunea creștină. Rămas de timpuriu orfan de ambii părinți, el a împărțit toată averea moștenită săracilor și l-a urmat pe Domnul Iisus Hristos. Datorită vieții sale sfinte a fost ales episcop al Mirei Lichiei (eparhie din Asia Mică). În calitate de Ierarh, Sfîntul Nicolae a avut o activitate deosebită, ajutîndu-i pe cei săraci, primindu-i pe cei păcătoși și apărînd cu fermitate credința ortodoxă.  Pentru atitudinea sa vehementă împotriva păgînismului și a închinării la idoli a fost întemnițat la anul 305, fiind eliberat după urcarea pe tron a Sfîntului Împărat Constantin cel Mare. Se știe că a apărat credința ortodoxă împotriva ereziei lui Arie la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325). A trecut la Domnul pe 6/19 decembrie, cîndva între anii 342-352. La 9/22 mai 1087, pentru a nu cădea în mîinile musulmanilor, moaştele Sfîntului Nicolae au fost mutate din Mira la Bari, în sudul Italiei.

Sfîntul Nicolae este și patronul spiritual al Catedralei Arhierești din orașul Orhei. În zi de hram, mulțimea credincioșilor  au venit ca să se roage la Sfînta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Biceni, și să se închine la icoana și racla ce adăpostește o părticică din sfintele moaște ale marelui Făcător de Minuni. Înaltpreasfinției Sale i-a coliturghisit un sobor de preoți. La eveniment au participat autorități locale Primarul Orașului Orhei Domnul Pavel Verejanu, Președintele Raionului Orhei Domnul Dinu Țurcanu și ctitori de seamă ai Catedralei.

După Sfînta Liturghie a fost oficiat un Te Deum de sănătate în fața icoanei și a moaștelor Sfîntului Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.