Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În cea de-a doua Duminică a Postului Mare – a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni

Duminica a doua a Sfîntului și Marelui Post se numește și Duminica Sfîntului Grigorie Palama, încă din anul 1368, cînd a fost canonizat Sfîntul Ierarh. A fost unul din cei mai mari teologi ai Bisericii Ortodoxe. El învăța pe toți adevărul că sfinții mult-rugători și smeriți, cînd Dumnezeu voiește, pot vedea încă din viața aceasta pămîntească slava sau lumina Împărăției cerurilor, care este lumina necreată și veșnică. Această lumină s-a arătat Sfinților Apostoli Petru, Iacov și Ioan la Schimbarea la Față a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor (Matei 17, 1-9; Marcu 9, 1-9; Luca 9, 27-36), ea fiind harul Preasfintei Treimi împărtășit îngerilor și sfinților, ca lumină, pace și bucurie. Învățătura Sfîntului Grigorie Palama bazată pe Sfînta Scriptură, pe scrierile și experiența Sfinților Bisericii este o notă specifică Ortodoxiei, apărată puternic de curentul isihast din secolul al XIV-lea împotriva teologiei raționaliste și reducționiste scolastice.

În cea de-a doua Duminică a Sfântului și Marelui Post, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni a oficiat Liturghia Sfîntului Vasile cel Mare în Catedrala ”Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni, înconjurat de un sobor de preoți.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate cereri și rugăciuni speciale către Bunul Dumnezeu, pentru pacea lumii și pentru încetarea conflictului armat din Ucraina, după care a urmat ectenia morțiască pentru odihna protoiereului Vasile Saracuță.

La sfîrşitul cuvîntului de învăţătură Vladîca a felicitat pe cei care s-au împărtăşit cu Sfîntul Trup şi Sînge a Mintuitorului Iisus Hristos îndemnîndu-i pe toţi cei prezenţi la Sfînta Liturghie să continuie postul şi să urmeze pe calea pocăinţei.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

Comments are closed.