Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Catedrala Arhierească „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț în veșmînt de sărbătoare

În ziua praznicului Tăierii împrejur celei după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi a Sfîntului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Catedrala Episcopală din orașul Edineț și-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși și oficialități locale. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Catedralei. 

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum și de cuvîntul de învățătură al Ierarhului. Mai întîi, urmînd datina străbună specifică acestei sărbători, Prea Sfințitul Nicodim a semănat cu grîu credincioșii, urîndu-le un nou an binecuvîntat și plin de rodiri duhovnicești și materiale. Mai apoi a felicitat credincioșii cu prilejul hramului și a vorbit despre sensul duhovnicesc al tăierii împrejur a Mîntuitorului și despre virtuţile şi realizările pe plan pastoral-misionar ale Sfântului Vasile cel Mare. Prea Sfinția Sa a amintit despre activitatea filantropică și caritabilă a Marelui Ierarh, care a înființat și primele instituții de menire socială – vasiliadele – în care se oferea permanent ajutor și asistență celor bolnavi și nevoiași. Ierarhul a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul Sfîntului Vasile, ocrotitorul ceresc al orașului, sporind mai mult în fapte bune și milostenie.

Așa cum este tradițional de această sărbătoare mai mulți copii, prezenți la slujbă, au rostit în fața Ierarhului urături tradiționale și colinde, primind în schimb cîte un cadou de sărbătoare.

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

Comments are closed.