Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Vizită la biserica „Sf. Treime” din comuna Larga, Briceni, care urmează a fi restaurată

 

Sîmbătă, 5 decembrie 2020, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat biserica „Sf. Treime” din comuna Larga, Briceni, care urmează a fi restaurată capital. Sfîntul locaș este înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Lucrările de renovare și de reparație se vor efectua în baza proiectului avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice pe lîngă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Inițiatorii și ctitorii principali ai acestor lucrări binecuvîntate de Dumnezeu și mult așteptate de enoriași sunt domnii Serafim Urechean, mare ctitor al Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău și ctitor principal al Clopotniței din scuarul Catedralei, și Valeriu Bulgari, ctitor al Mănăstirii Curchi, al Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei și al mai multor biserici din cuprinsul Episcopiei de Edineț și Briceni, băștinași și fii de seamă ai satului Larga. Alături de ei sponsorizarea activităților de reabilitare capitală a edificiului bisericii din comuna Larga va fi susținută și de primarul localității, domnul Radu Urechean, domnul Roman Tabarcea, precum și de domnul Aurel Pavliuc, producător agricol local, dar nu în ultimul rînd și de Asociația Obștească „Lărgenii de Pretutindeni”, care, în frunte cu domnul președinte Adrian Gheorghița, a adunat de la sătenii dispersați în diferite colțuri ale lumii resurse financiare importante, necesare demarării lucrărilor de restaurare.

La fața locului, Ierarhul a inspectat starea bisericii și a discutat cu părintele paroh, protoiereul Dumitru Ieșanu, cu ctitorii și meșterii Mihail Ignat și Mihail Pereganea despre începutul, etapele și termenele de executare a lucrărilor, precum și despre problemele care necesită a fi depașite pe parcurs.

În cuvîntul său de binecuvîntare, Prea Sfințitul Nicodim a apreciat înalt inițiativa vrednicilor fii ai satului Larga, domnilor Serafim Urechean și Valeriu Bulgari, care de-a lungul timpului au susținut financiar și ctitorit mai multe biserici și mănăstiri de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și a Asociației Obștești „Lărgenii de Pretutindeni”, care a reușit să unească întru realizarea acestui scop nobil și binecuvîntat de Dumnezeu băștinașii lărgeni împrăștiați prin lume, devenind astfel un exemplu inedit pentru toate localitațile din țară unde este nevoie de a conjuga eforturile pentru a repara sau restaura Casa lui Dumnezeu.

Mulțumind tuturor pentru purtarea de grijă și sîrguința depusă la restaurarea bisericii monument „Sf. Treime” din comuna Larga, Vlădica i-a binecuvîntat la lucru cu spor și ajutor sfînt de la Bunul Dumnezeu.

* * * *

Biserica „Sf. Treime” ridicată în 1897 de către boierul Krupenski, astăzi, rămâne a fi una din cele mai frumoase biserici de lemn din țară, fiind inclusă în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de Stat sub nr. 127. Inițial, a fost plasată la marginea satului, iar ulterior a fost strămutată pe cel mai înalt loc din Larga, pe deal. Prin arhitectura deosebită, lăcașul atrage privirea tuturor trecătorilor.

După arhitectură, biserica nu se aseamănă cu nicio alta din republica noastră. Acelaşi arhitect a construit o asemenea semicatedrală în Ţările Baltice. Planul sfîntului lăcaș este alcătuit din 3 părți, caracteristic pentru bisericile de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Naosul se extinde spre nord și sud prin două ercheze în formă de paralelepiped. Altarul are forma unei jumătăți de octogon. Cornișa, cele cinci turle mici și clopotnița au un decor bogat, executat prin traforaj.

Biserica mai este remarcată cu un decor ornamental bogat, constituit din elemente trafarate, care subliniază părţile funcţionale ale construcţiei. La 123 de ani, biserica și-a păstrat autenticitatea, elementele arhitecturale fiind evidențiate prin acest ornament bogat și unic. Clopotnița bisericii are o înălțime de aproximativ 30 metri.

 

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Pentru mai multe fotografii apasați aici

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

Comments are closed.