Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în parohia „Sf. Vasile cel Mare” din satul Corestăuți, raionul Ocnița

 

La 15/28 august Biserica Ortodoxă prăznuiește cu multă bucurie duhovnicească Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea comemeorează mutarea cu sufletul, iar mai apoi și cu trupul la cer, în lumina lui Hristos, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care astfel devine o fierbinte mijlocitoare, Maică duhovnicească a tuturor celor ce-L iubesc pe Iisus și „rugătoare nebiruită” pentru întreg neamul creștinesc. Bucuria pentru că am dobîndit-o pe Maica Domnului drept neînfruntată apărătoare, mîngăietoare și mijlocitoare în ceruri prin cinstita sa adormire o exprimă Biserica și în troparul sărbătorii în care este numită „Maica Vieții”, care izbăvește din moarte, adică din despărțirea de Dumnezeu, sufletele noastre.

În ziua acestui praznic, enoriașii parohiei „Sf. Vasile cel Mare” din satul Corestăuți, raionul Ocnița, în frunte cu părintele paroh, protoiereul Vasile Țari, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, care a săvîrşit aici Sfînta Liturghie Arhierească.

La serviciul divin Prea Sfinției sale i-a coliturghisit un sobor de preoți şi diaconi, din care a făcut parte părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, blagocinul raionului Ocnița, sector II, protoiereul Oleg Bacal; slujitori din cadrul eparhiei.

La final, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre istoria praznicului Adormirii Maicii Domnului și a îndemnat credincioșii să ceară cu îndrăzneală, credință și nădejde mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care este Maica duhovnicească a tuturor creștinilor, căci ea poate toate cîte le voiește, iar cele pe care le cere de la Fiul Său, le și dobîndește negreșit. În încheierea cuvîntului, Prea Sfinția Sa a felicitat credincioșii cu prilejul praznicului, iar pe credinciosele care poartă numele de Maria cu ziua onomastică.

Totodată, Prea Sfinția Sa  a adus mulțumiri părintelui paroh Vasile Țari pentru grija părintească pe care o poartă bisericii din sat și păstoriților săi, consolidînd în jurul său și motivînd primarul, autoritățile locale și enoriașii spre edificarea lucrurilor bune și folositoare întru slava lui Dumnezeu și binele Bisericii „Sf. Vasile cel Mare” din satul Corestăuți.

Primarul localității, domnul Boris Pisarciuc, precum și mai mulți ctitori și binefăcători au fost decorați cu distincții bisericești.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.