Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

În prima zi a anului 2019, Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

 

În prima zi a anului 2019, cînd îl cinstim pe Sfîntul Mucenic Bonifatie, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Alături de Prea Sfinția Sa au slujit  protoiereii Vasile Pistrui și Grigorie Rotaru care, în semn de apreciere pentru activitatea sîrguincioasă desfășurată spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova și cu prilejul anului nou civil, au fost decorați de către Ierarh cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul II.

În cadrul serviciului divin au fost înălțate rugăciuni pentru unitatea Biericii Ortodoxe din întreaga lume, pentru pacea și liniștea Bisericii Ortodoxe din Ucraina și pentru întărirea duhovnicească la vreme de grea încercare a Întîistătătorului ei, Preaferitul Mitropolit Onufrie.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum pentru începutul noului an calendaristic și o slujbă de invocare a ajutorului și mijlocirii Sfîntului Mucnic Bonifatie, în fața raclei ce adăpostește o părticică din cinstitele sale moaște, pentru toți cei care suferă de patima beției.

La final, Prea Sfinția Sa a vorbit despre viața și importanța cinstirii sfîntului și a felicitat credincioșii cu prileul începutului noului an civil, dorind tuturor un an binecuvîntat și plin de rodiri duhovnicești.

*  *  *  *  *

Sfîntul Bonifatie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian. A fost robul unei femei bogate, Aglaia, fiica proconsulului Romei. Din Sinaxar aflăm că viețuia în păcate trupești cu stăpîna sa și era bețiv. Nu spre defăimare se spune aceasta, ci pentru a ne descoperi cum păcătosul devine mucenic al lui Hristos.

Într-una din zile, Aglaia i-a zis lui Bonifatie: "Mergi în Răsărit, unde mărturisesc Sfinții, ca să-mi aduci moaște de Mucenici, pentru a le avea ajutor și de sufletească mîntuire." Ajungînd acolo și văzînd pe sfinți în multe feluri de chinuri schingiuiți, cărora, tuturor deopotrivă, o vină le era pusă înainte – credința cea creștinească și viața cea cu dreaptă credință, Bonifatie s-a aprins de rîvna cea dumnezeiască. Ajuns în fața dregătorului, el a mărturisit că este creștin. Pentru această mărturisire, după ce a fost supus la mai multe chinuri din care a ieșit nevătămat, i s-a tăiat capul. Trupul său a fost răscumpărat cu mulți bani de Aglaia și a fost înmormîntat în apropiere de Roma. Mai tîrziu, Aglaia va zidi o biserică mare în numele lui Bonifatie, chiar în mijlocul Romei, în care a mutat moaștele acestuia.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.