Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Pelerinaj la moaștele Sfîntului Nicolae din orașul Bari, Italia

 

Joi, 20 martie 2014, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat Catedrala ce adăpostește moaștele Sfîntului Ierarh Nicolae din orașul Bari, Italia, și a asistat la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite oficiată aici de un sobor de clerici ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Închinîndu-se la cinstitele moaște, Prea Sfințitul Nicodim a cerut rugăciunile și mijlocirea Marelui Ierarh al Bisericii lui Hristos, ce a strălucit în Mira Lichiei, pentru pacea și bună așezarea întregii lumi și pentru liniștea, sănătatea și mîntuirea clerului și credincioșilor din de Dumnezeu binecuvîntata Eparhie de Edineț și Briceni.

Situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei, oraşul Bari este capitala regiunii italiene Puglia şi a provinciei Bari. În anul 1087, pe vremea împăratului grec Alexie şi a patriarhului Nicolae al Constantinopolului, sfintele moaşte ale Sfîntului Ierarh Nicolae, care nu încetase nici o clipă a face minuni în vieţile celor aflaţi în nevoi și care odihneau de cîteva secole în cetatea Mirelor, cea din latura Lichiei (astăzi localitatea Demre, aflată în sudul Turciei), au fost mutate aici prin pronie dumnezeiască pentru a nu cădea în mîinile turcilor.

Construcţia Catedralei Sfîntului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola, în limba italiană) a început în anul 1089 şi a durat pînă în anul 1197. Catedrala „Sfîntul Nicolae“ este, în prezent, un important centru de pelerinaj, atît pentru italieni, cît şi pentru creştinii ortodocşi din estul Europei.

Arhitectura bisericii este deosebită. Interiorul este format dintr-o navă şi două abside, despărţite prin coloane de granit şi pilaştri. Prezbiteriul (spaţiul din biserică aflat între altar şi naos) este separat de restul edificiului de trei arce sprijinite pe coloane de influenţă bizantină. Deasupra acestora se află „matroneum“, un loc gen tribună, destinat femeilor, cu deschiderea spre nava bisericii. A fost prima biserică cu această arhitectură, constituind un model ce va fi ulterior imitat de multe alte clădiri din regiune.

Basilica găzduieşte una dintre cele mai semnificative sculpturi romanice din sudul Italiei — este vorba despre o „catedră“, adică un tron episcopal, terminat la sfîrşitul secolului al XI-lea. În biserică se mai află şi preţioasele mozaicuri ce pavează podeaua din criptă şi prezbiteriu. Ciborium-ul (baldachin susţinut de coloane deasupra altarului) este cel mai vechi din regiune fiind, de asemenea, decorat cu mozaicuri. Acesta are patru coloane împodobite cu imagini, sculpturi de animale şi figuri mitologice. Cripta Sfîntului Nicolae, cu 26 de coloane, susţinînd capiteluri bizantine şi romanice, păstrează moaştele sfîntului. Muzeul bisericii deţine numeroase şi importante opere de artă, incluzînd şi o colecţie de sfeşnice din secolul al XII-lea, donate de către regele Charles I de Anjou.

Fiind un sălaş important pentru toată lumea creştină, în interiorul ei a fost amenajat şi un paraclis ortodox. Cu binecuvîntarea Prea Fericitului Chiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, și cu aprobarea Vaticanului, în fiecare joi clerici ai Bisericii Ruse oficiază aici Sfînta Liturghie, iar în Sfîntul și Marele Post al Paștilor — Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.