Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească la Mănăstirea Ciuflea din capitală cu prilejul hramului

 

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brînză), care se mai numește a Iertării și a pomenirii Sfîntului Mare Mucenic Teodor Tiron, la 2 martie 2014, Mănăstirea „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din capitală a găzduit un frumos serviciu divin cu prilejul hramului. Slujba Arhierească a fost oficiată sub protia Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir, Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, de un sobor de arhierei din care a făcut parte Prea Sfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În dimineața zilei, în prezența colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Apărării, a combatanților, a rudelor și prietenilor celor căzuți pe cîmpul de luptă, soborul slujitorilor a oficiat slujba unui parastas pentru ostașii căzuți în lupta pentru integritatea țării din 1992. Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir a apreciat curajul și devotamentul celor care și-au dat viața pentru integritatea țării și a îndemnat pe cei prezenți să se roage pentru odihna cu drepții a sufletelor lor, cerînd Bunului Dumnezeu să ne păzească țara de primejdii și război.

După Sfînta liturghie a fost oficiată și „Vecernia Iertării”.  Este o slujbă specială, care deschide, din punct de vedere liturgic, perioada Postului Mare. Denumirea Vecernia Iertării vine de la rînduiala care are loc în timpul slujbei, în cadrul căruia slujitorii și toți credincioșii se îmbrăţişează cerîndu-şi iertare în mijlocul bisericii, pentru a intra cu inimile curate în Post. Acestă rînduială a avut loc şi la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Teodor Tiron”, în cadrul slujbei Vecerniei.

La final, Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir s-a adresat către adunarea binecredincioasă cu un cuvînt de felicitare și învățătură, vorbind celor prezenți despre importanța istorică, dar mai ales spirituală a Mănăstirii Ciuflea, atît pentru Chișinău, cît și pentru întreaga țară. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a apreciat în mod deosebit strădaniile Arhimandritului Nicolae (Roșca), duhovnicul și administratorul acestui sfînt așezămînt, pentru buna amenajare și lucrările de restaurare desfășurate aici, dar în special pentru grija spirituală și dedicația plenară propășirii duhovnicești a mănăstirii, care se bucură astăzi de viețuitori vrednici, care duc cu cinste tradiția Credinței Ortodoxe, fiind un exemplu pentru bunii creștini, dornici de alinare și îndrumare. Totodată, Înalt Prea Sfinția Sa a îndemnat credincioșii la un post sincer, aducător de roade duhovnicești, însoțit de mai multă rugăciune și milostenie, ca astfel să-l primim cu inimile curate pe Mîntuitorul Hristos cel Înviat pentru îndumnezeirea noastră.

Apoi a urmat o agapă frățească, pregătită cu multă dragoste de către viețuitoarele sfintei mănăstiri, la care au luat parte toți credincioșii.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.