Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Vizită la Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din satul Bănceni, regiunea Cernăuți

Nimeni nu ar fi crezut acum douăzeci ani că pe acea colină frumoasă din preajma satului Bănceni, raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, într-un timp atât de scurt ar putea fi ridicată o fortăreaţă deosebită. De altfel, cea mai frumoasă mănăstire din nordul Bucovinei. În toamna anului 1994 stareţul mănăstirii, părintele Mihail (Episcopul Longhin) şi încă patru fraţi au înfiinţat acest locaş sfânt. Astăzi în sfânta Mănăstire Ortodoxă din Bănceni ce poartă hramul „Înălţarea Domnului” slujesc şi se ostenesc pentru păcatele noastre peste 100 de călugări. De aici până la graniţa cu România este o aruncătură de băţ, vreo 10 kilometri, vreo 25 kilometri până la frontiera ucraineano-moldovenească şi vreo 15 kilometri până în centrul regional Cernăuţi. Numai pe parcursul a zece ani pe teritoriul mănăstirii au fost construite cinci biserici, chiliile monahale,  stăreția și două hoteluri de pelerini.

Pe lângă acest sfânt locaş de rugăciune a fost înfiinţat şi un orfelinat. Din anul 2002 în satul Molniţa, la doar doi kilometri de mănăstire s-au construit noi clădiri pentru a putea astfel găzdui tot mai mulţi copii orfani sau micuţi cu dizabilităţi. În curtea orfelinatului este înălţată și o biserică proprie în care se slujeşte şi se crede cu desăvârşire. Astăzi, în orfelinat locuiesc 405 copii.

Miercuri, 22 ianuarie 2014, Prea Sfințitul Nicodim însoţit de secretarul eparhial, prot. mitr. Adrian Cotelea împreună cu reprezentanții conducerii Organizației Umanitare „Hilfe für Osteuropa”, doamna prim-președinte Ursula Honeck, domnul Gunter Kollner și doamna Augusta Jumanca au vizitat Marea Lavră Bucovineană din Bănceni, aici fiind întămpinați cu multă căldură de către viețuitorii mănăstirii în frunte cu Prea Sfințitul Longhin, Episcop de Bănceni. Aici Ierarhul împreună cu oaspeții au vizitat mănăstirea, casa de copii cu dizabilități și orfelinatul din preajma mănăstirii, copii au prezentat un program artistic, în care tematica principală era exprimată dragostea faţă de mama care mult le lipseşte. Vlădica împreună cu oaspeţii au adus deosebite mulţumiri şi au împărţit daruri speciale pentru toţi cei prezenţi: calendare, dulciuri, jucării şi rechezite şcolare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.