Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească la Catedrala Sf. Irh. Nicolae din orașul Orhei

 

În Duminica a XVII-a după Cincizecime, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul credincioșilor și enoriașilor Catedralei Sf. Irh. Nicolae din orașul Orhei, oficiind aici Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pericopa evanghelică a fost explicată credincioșilor de către Prea Sfințitul Nicodim. Ierarhul a vorbit despre Învierea fiului văduvei din Nain și a menționat că acestă Sfîntă Evanghelie este plină de înțelesuri duhovnicești. Venind Iisus împreună cu ucenicii săi spre cetatea Nain, au văzut cum o mulțime mare de oameni petreceau în ultimul drum un tînăr mort, singurul copil al unei mame vaduve. Și, văzînd-o Domnul, I s-a făcut milă de ea și i-a zis: Nu plînge! Și apropiindu-Se, S-a atins de sicriu și a zis: Tinere, ție iți zic, scoală-te. Și s-a ridicat mortul și a început să vorbească și l-a dat mamei lui. Rostit de Mîntuitorul, acest cuvînt nu e numai o îmbărbătare dumnezeiască; e ceva mai adînc. În Hristos e schimbarea radicală, și de gîndire, și de viață.

De aceea Mîntuitorul spune: “Nu plînge”, căci acum inima are un alt curs. Cînd El însuși mergea spre Golgota și femeile mironosițe, însoțindu-L pe drum, îl plîngeau, Iisus le spune: “Nu Mă plîngeți”, altfel spus: nu Mă plîngeți pe Mine, Care sunt pe pragul Crucii și Învierii. Și mironosițele vor auzi, în ziua Învierii, cuvîntul “Bucurați-vă”. În fața vieții nu mai e plîns, ci e bucurie.

În cadrul serviciului divin, absolventul Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău (promoția 2005), Dumitru Zagorodniuc, a fost hirotonit în treapta de diacon. Cu acest prilej, Ierarhul a adresat felicitări noului hirotonit, dorindu-i multă dragoste jertfelnică şi rîvnă sfîntă faţă de înalta slujire la care a fost chemat, oferindu-i în dar un set de liturghiere. De asemenea, Prea Sfințitul Nicodim l-a felicitat și pe ipodiaconul Serghei Rotari cu ocazia frumoasei aniversări de 20 de ani din ziua nașterii și i-a adus în dar o Sfîntă Scriptură.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.