Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Preafericitul Patriarh Kiril a ajuns în Moldova

 

Preafericitul Kiril Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a ajuns și în țara noastră pe calea aerului, fiind întâmpinat pe Aeroportul Internațional Chișinău de către Arhiereii Bisericii Ortodoxe din Moldova în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir și mai multe zeci de clerici, monahi și monahii. Preafericirea Sa a fost primit cu onoruri militare și cu tradiționala pâine și sare, după care Întâistătătorul Patriarhiei Ruse s-a adresat cu un cuvânt de salut către poporul țării.

În componența delegației oficiale, care îl însoțește pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, au intrat: mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; protoiereul Vsevolod Ceaplin, preşedintele Departamentului Sinodal pentru relaţiile între Biserică şi societate; V.R. Legoida, preşedintele Departamentului Sinodal informaţional; protoiereul Nicolai Balașov, vicepreşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; secretarul DREB pentru relaţii interortodoxe protoiereul Igor Iakimciuk; ajutorul preşedintelui DREB protodiaconul Vladimir Nazarkin; şeful secretariatului personal al Preafericitului Patriarh, iereul M.G. Kuksov.

Adresându-se către reprezentanții mijloacelor mass-media Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a menționat:

„Eu am sentimentul profundei bucurii în legătură cu posibilitatea de a vizita pământul evlavios ortodox al Moldovei în anul, când sărbătorim aniversarea a 200 de ani de la crearea Eparhiei Chișinăului și Hotinului, care apoi, după cum știm, cu timpul a fost reorganizată în Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove. La izvoarele acestui eveniment minunat se află o personalitate celebră – mitropolitul Gavriil (Bănulescu-Bodoni). Bineînțeles, noi vom pomeni acest nume, vom aprecia calea istorică parcursă de Ortodoxia în Moldova. Voi avea bucuria să vizitez mănăstirea din Căprisana, ca să mă rog la mormântul Înaltpreasfințitului stăpân mitropolit.

Ortodoxia în Moldova are o importanță foarte mare. Cel mai mare procent de ortodocși, dacă e să luăm orice țară din lume, revine la cap de locuitor anume în Moldova. Este o țară care trăiește cu tradiția ortodoxă. Iar tradiția este nu doar trecutul, tradiția – este prezentul. Tradiția se transmite din generație în generație. Împreună cu ea se transmit valorile fundamentale – de ordin moral, cultural, duhovnicesc. Este foarte important ca în vremurile noastre deloc simple această tradiție, plină de valori enorme, să fie păstrată, să fie vie și fructuoasă.

Este foarte important ca pe baza acestei tradiții să se formeze un dialog general-național. Acel dialog, în care trebuie să participe și reprezentanții puterii, și ai elitei, și poporul pentru ca să nu se producă scindări chinuitoare, ciocniri, contradicții, ca dezvoltarea națională să corespundă acelei baze duhovnicești, care a fost fondată de multele generații de oameni credincioși din Moldova.

Eu cred că puterea lui Dumnezeu, mila lui Dumnezeu vor ajuta poporului să învingă acele dificultăți și probleme, care există azi. Iar noi ne vom ruga din toată inima pentru țara voastră, pentru poporul Moldovei și pentru Biserica Ortodoxă, care este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse multietnice, care unește zeci de milioane de oameni de diferite naționalități – sunt și ruși, și belaruși, și moldoveni, și gagauzi, și ucraineni. Noi suntem o mare familie ortodoxă, unită de sentimentul solidarității și dragostei în bucurii și greutăți noi suntem împreună”.

Încă odată vreau să spun că scopul principal al vizitei mele constă în faptul ca împreună cu poporul moldav să mă rog pentru prezentul și viitorul nostru”.

Serviciul de comunicații al DREB/Patriarchia.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.