Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească în Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din satul Cazaclia, raionul Ciadîr-Lunga

 

Luni, în a doua zi a Sfintelor Paști, de sărbătoarea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, biserica ce-l are drept patron spiritual din localitatea Cazaclia, raionul Ciadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, s-a aflat în veșmănt de sărbătoare cu prilejul hramului. La rugămintea și cu bunăvoința Prea Sfințitului Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, Sfînta Liturghie a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Prea Sfinției Sale i-a coliturghisit un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte blagocinul circumscripției Comrat, Protoiereul Petru Cheleș, părintele paroh al sfîntului locaș, Protoiereul Nicolae Formuzan, slujitori din eparhiile țării noastre și din învecinata Ucraină. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea mare de credincioși care au venit să se bucure de sărbătoarea Învierii Domnului și să-și cinstească ocrotitorul spiritual al localității. Printre cei prezenți s-a aflat și primarul satului Cazaclia, oficialități locale, precum și o delegație de oaspeți din localitatea învecinată Tomai, în frunte cu primarul lor.

Serviciul divin a fost oficiat în limba de stat, slavonă și găgăuză. Răspunsurile la srană au fost oferite de corul parohiei și cel de maici al Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Alexandrovka, raionul Bolgrad, regiunea Odesa, Ucraina. În cadrul serviciului divin au fost rostite rugăciuni și cereri speciale pentru sănătatea și însănătoșirea grabnică a Prea Sfințitului Episcop Anatolie, care în această zi își sărbătorește Ziua Sfîntului Ocrotitor.

Cu binecuvîntarea Prea Sfințitului Anatolie, în cadrul serviciului divin, parohul bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Cazaclia, Protoiereul Nicolae Formuzan, a fost decorat decătre Prea Sfințitul Nicodim cu medalia Eparhiei de Cahul și Comrat — „Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de Biruință”. De medalii și Diplome Arhierești s-au învrednicit și maimulți ctitori și făcători de bine ai sfîntului locaș.

Sînta Liturghie a fost urmată deslujba unui înconjurarea în procesiune solemnă a bisericii cu citirea Sfintelor Evanghelii, slujba de sinșire a unui izvor din curtea sfîntului locaș, precum și de un Te Deum cu rugăciuni de mulțumire și de sănătate pentru omagiatul Prea Sfințitul Episcop Anatolie.

La final, un grup de 50 de copii de la școala duminicală din localitate au prezentat un frumos concert de cîntece și poezii pascale. Primarul satului Cazaclia, în luarea sa de cuvînt, mulțumind Prea Sfințitului Nicodim pentru rugăciune și copiilor pentru concert, a promis un ajutor pentru școala duminicală din localitate sub formă de rechezite, cărți etc.

Prea Sfințitul Nicodim a rostit la încheiere un cuvînt în care felicitat credincioșii cu sfintele sărbători pascale și i-a îndemnat să se roage pentru grabnica însănătoșire a iubitului lor Ierarh, Prea Sfințitul Episcop Anatolie, mulțumind tuturor pentru bunăvoință și primirea caldă.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă frățească oferită cu mult drag tuturor participanților la slujbă la restaurantul din localitate.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.