Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Hramul Catedralei Episcopale „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț

 

În ziua praznicului Tăierii împrejur celei după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi a Sfîntului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Catedrala Episcopală din orașul Edineț și-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși și oficialități locale. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul slujitorilor Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, dirijat de protoiereul Alexandru Fîrfa. După citirea pericopei evanghelice, cu binecuvîntarea Ierarhului, părintele Petru Munteanu, parohul bisericii ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, județul Neamț, România, a rostit un cuvînt despre semnificația duhovnicească a sărbătorii Tăierii împrejur a Domnului și despre personalitatea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum și de cuvîntul de învățătură al Ierarhului. Mai întîi, urmînd datina străbună specifică acestei sărbători, Prea Sfințitul Nicodim a semănat cu grîu credincioșii, urîndu-le un nou an binecuvîntat și plin de rodiri duhovnicești și materiale. Mai apoi a felicitat credincioșii cu prilejul hramului și a vorbit despre sensul duhovnicesc al tăierii împrejur a Mîntuitorului și despre virtuţile şi realizările pe plan pastoral-misionar ale Sfântului Vasile cel Mare. Prea Sfinția Sa a amintit despre activitatea filantropică și caritabilă a Marelui Ierarh, care a înființat și primele instituții de menire socială – vasiliadele în care se oferea permanent ajutor și asistență celor bolnavi și nevoiași. Ierarhul a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul Sfîntului Vasile, ocrotitorul ceresc al orașului, sporind mai mult în fapte bune și milostenie. În acest context, Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit membrilor conducerii Organizației Umanitare „Hilfe fur Osteuropa”, prezenți la slujbă, și în special doamnei președinte Ursula Honeck, pentru tot ajutorul acordat oamenilor nevoiași din țara noastră, dar mai ales pentru dotarea Secției Traumatologie a Spitalului Raional Edineț cu mobilier și materiale necesare, exprimîndu-și speranța că în acest an colaborarea va continua și vor fi dotate și alte secții ale spitalului cu cele trebuincioase.

Pentru toată osteneala, suportul material și sprijinul acordat desfășurării activităților filantropice din țara noastră, doamna Ursula Honeck și membrii Organizației Umanitare „Hilfe fur Osteuropa”, prezenți la slujbă — domnul Gunter Kollner, doamna Augusta Jumanca, preotul Petru Munteanu și domnul Ovidiu Jumanca, au fost decorați de către Prea Sfințitul Nicodim cu distincții bisericești eparhiale.

În continuare, a fost oferit cuvîntul domnului primar al urbei, Constantin Cojocaru, care a mulțumit la rîndul său Ierarhului și membrilor organizației filantropice din Germania pentru toate lucrurile frumoase care le desfășoară în orașul Edineț și a felicitat credincioșii cu prilejul hramului.

Apoi, toți copilașii prezenți la slujbă l-au urat și semănat după obicei pe Prea Sfințitul Nicodim, primind fiecare în semn de mulțumire dulciuri și cadouri.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.