Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Slujbă Arhierească în biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Chetrosu, raionul Drochia

 

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, la invitația și cu bunăvoința părintelui paroh, protoiereului Ilie Prisăcaru, și a ctitorului principal, domnului Vasile Cemortan, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie în biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Chetrosu, raionul Drochia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La serviciul divin au fost prezente autorități locale și numeroși credincioși.

În cuvîntul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice Prea Sfinția Sa a vorbit despre marea iubire a lui Dumnezeu față de noi, oamenii, care s-a revelat prin Crucea lui Hristos și despre răspunsul pe care-l datorăm acestei iubiri prin asumarea propriei cruci, purtată pe urmele lui Hristos. A ne lua crucea înseamnă a ne transforma viața prin harul și puterea Jertfei și Învierii Domnului, care lucrează în noi moartea față de păcat și învierea vieții, adică împărtășirea de viața cea dumnezeiască a lui Hristos cel Înviat — a mai subliniat Ierarhul. În acest context, Prea Sfințitul Nicodim a amintit și despre curajul și puterea credinței sfintelor mucenițe prăznuite astăzi – Vera, Nadejda, Liubovi și mama lor Sofia, care purtîndu-și crucea cu demnitate, s-au învrednicit de cununa muceniciei. Vlădica a ținut să felicite toate credinciosele care poartă aceste nume cu prilejul sărbătoririi sfintelor ocrotitoare.

În cadrul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă prețuire și deosebit respect, parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Chetrosu, protoiereul Ilie Prisăcaru a fost decorat de către Prea Sfințitul Nicodim cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

După Sfînta Liturghie a urmat procesiunea de înconjurare a bisericii și un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. La încheierea slujbei, Prea Sfințitul Nicodim a ținut să mulțumească părintelui blagocin Pavel Vuluța, părintelui paroh Ilie Prisăcaru, preoților slujitori și întregii adunări binecredinciose pentru bunăvoința și bucuria cu care au primit vizita sa în această parohie pentru a săvîrși Sfînta Liturghie.

De asemenea, Ierarhul a adus alese cuvinte de apreciere și pentru domnul Vasile Cemortan, fiu al acestui sat și mare ctitor al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a contribuit și contribuie la bunăstarea sfîntului locaș din satul natal și ajută multe parohii din cuprinsul Episcopiei de Edineț și Briceni. Pentru toată activitatea sîrguincioasă desfășurată spre slava lui Dumnezeu și binele Bisericii Ortodoxe, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, domnul Vasile Cemortan a fost învrednicit de înalta distincție – ordinul „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt”, iar din partea Episcopiei de Edineț și Briceni – de medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I.

La despărțire, toți credincioșii prezenți la slujbă, au primit în semn de binecuvîntare din partea Prea Sfințitului Nicodim cîte o iconiță.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și BriceniComments are closed.