Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

A fost sfințită biserica cu hramul „Sfinții Apostoli petru și Pavel” din satul Hincăuți, raionul Edineț

 

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Hincăuți, raionul Edineț, a fost sfințită în Duminica a X-a după Cincizecime în prezența a sute de credincioși, care s-au adunat cu mic cu mare să participe la acest eveniment de o importanță deosebită pentru viața comunității lor. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În continuare Prea Sfinția Sa a oficiat Sfînta Liturghie Arhierească, care a fost urmată de slujba unui Te Deum și cea de sfințire a unei Cruci înălțate la intrarea în curtea bisericii.

În cuvîntul său de învățătură, Prea Sfințitul Nicodim a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice a zilei de la Matei XVII, 14-23, despre vindecarea lunaticului, arătînd, de asemenea, şi semnificaţia sfinţirii unei biserici. Prea Sfinția Sa a subliniat puterea negrăită și nelimitată a credinței, care poate muta și munții păcatelor, ai indiferenței și nepăsării noastre duhovnicești. „Mustrarea Mîntuitorului Hristos pentru necredința poporului răsună pînă în zilele noastre, de aceea, să alungăm din viața și ființa noastră pe demonul cel surd la Cuvîntul Evangheliei și mut în a-l mărturisi pe Dumnezeu prin cuvînt și prin faptă”, a mai îndemnat Ierarhul.

Vorbind despre evenimentul sfințirii acestei biserici, Prea Sfințitul Nicodim a mulțumit părintelui paroh, protoiereului Andrei Jalbă, precum și întregii comunități drept-măritoare, pentru că au depus tot efortul și au făcut posibilă astăzi oficierea primei Sfinte Liturghii în acest măreț sfînt locaș, lucrările la zidirea și amenajarea căruia au început încă două decenii în urmă. Totodată, Prea Sfinția Sa a atras atenția că de acum încolo va fi nevoie de zidit Biserica – Trupul Tainic al lui Hristos — în sufletele credincioșilor.

Părintele paroh, protoiereul Andrei Jalbă, a mulțumit Prea Sfinției Sale pentru sfaturile, îndemnurile, sprijinul acordat, prezența și sfintele slujbe oficiate în această zi, dar și ctitorilor și tuturor credincioșilor care au fost alături și au susținut lucrările la această frumoasă biserică.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a conferit Medalii și Diplome Arhierești pentru ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la lucrările de finisare a lăcașului de cult, iar tuturor celor prezenți, în semn de binecuvîntare, Ierarhul le-a oferit în dar cîte o iconiță.

Pînă în această zi slujbele în parohia Hincăuți au fost oficiate în biserica veche din lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.