Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Vizită Arhierească în parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Trinca, raionul Edineț

 

Joi, 26 iulie 2012, cînd Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfîntului Arhanghel Gavriil, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a vizitat biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Trinca, raionul Edineț. Munca asiduă de renovare a sfîntului locaș de către enoriași în frunte cu preotul paroh Vasile Roșca a fost încununată astăzi de slujba de resfințire, căreia i-a urmat Sfînta Liturghie Arhierească. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul parohial dirijat de doamna preoteasă Ina Roșca. Predica de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostită, cu binecuvîntarea Ierarhului, de către protoiereul Anatolie Negură, blagocin de Fălești. După Sfînta Liturghie a urmat procesiunea de înconjurare a sfîntului locaș, slujba de sfințire a unei încăperi anexe din incinta bisericii, destinată desfășurării orelor duminicale, dar și altor trebuințe bisericești, și un Te Deum de sănătate pentru ctitorii și toți creștinii din localitate ce au contribuit la renovarea și împodobirea locașului sfînt.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care a accentuat rolul deosebit pe care l-a avut Sfîntul Arhanghel Gavriil, soborul căruia este prăznuit în această zi, în iconomia mîntuirii neamului omenesc. De asemenea, Ierarhul a ținut să mulțumească părintelui paroh, protoiereului Vasile Roșca, și întregii comunități dreptmăritoare din satul Trinca pentru că, în pofida tuturor greutăților materiale pe care le parcurgem, au depus toate eforturile pentru a renova și împodobi după cuviință Sfînta lui Dumnezeu Biserică, așezînd preocupările duhovnicești mai presus de grijile lumești, trecătoare. Cu multă plăcere Prea Sfinția Sa a remarcat existența în parohie a unui cor bisericesc bine organizat și a faptului că în școală se predă disciplina Religia Ortodoxă. Predarea acestei discipline a fost la început cu greu acceptată de Direcția Raională de Învățămînt, dar la insistența doamnei directoare a liceului din localitate aceste ispite au fost depășite și astăzi copii împreună cu profesorii și părinții se bucură de această mare posibilitate de a afla Cuvîntul lui Dumnezeu și a-și orîndui viața conform voii Sale.

În semn de binecuvîntare arhierească, la despărțire fiecare credincios a primit din partea Ierarhului cîte o iconiță a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, iar părintele paroh a invitat toți enoriașii să ia parte la o agapă de sărbătoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.