Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Din agenda Ierarhului

 

Marţi, 3 iulie 2012, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, însoţit de secretarul eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, de duhovnicul Mănăstirii Rudi, arhimandritul Patrocl (Porombac), şi de ipodiaconul superior Filip Namolovan, s-a aflat în vizită de lucru în oraşul Kiev, unde a fost primit cu multă căldură de Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Preafericitul Mitropolit Vladimir. În dimineaţa zilei, Prea Sfinţitul Nicodim a fost invitat de către Preafericia Sa să ia parte la slujba de sfinţire a Prestolului bisericii “Sf. M. Mc. Dimitrie” de la Mănăstirea de călugări “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din oraşul Kiev. Alături de Preafericitul Vladimir, la această slujbă a mai participat secretarul Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Alexandru, de Pereiaslav-Hmelniţc şi Vişnevsc, Prea Sfinţitul Episcop Ilarie de Makarov, stareţul sfîntului aşezămînt, arhimandritul Damian (Davîdov), şi slujitorii sfintei mănăstiri. Înainte de slujbă, Prea Sfinţitul Nicodim s-a închinat la principalele sfinţenii ale mănăstirii – la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Caută la smerenia noastră” şi la racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Dimitra a Kievului, întemeietoarea sfîntului aşezămînt. De menţionat că Sfînta Cuvioasă Dimitra (Matrona Alexandrivna Egorova) (1810-1878), originară din Silistra, Bulgaria, a copilărit şi a petrecut o parte din viaţa ei, aproximativ între a. 1812-1853, în Basarabia.

După slujbă, Prea Sfinţitul Nicodim a fost primit în audienţă de către Preafericitul Mitropolit Vladimir. Ierarhul Episcopiei de Edineţ şi Briceni a vorbit despre viaţa duhovnicească a eparhiei şi a adresat Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene o deosebită mulţumire atît pentru înaltele distincţii bisericeşti acordate Prea Sfinţiei Sale, unor clerici şi mai multor ctitori şi binefăcători ai parohiei ucrainene “Sf. Dumitru” din oraşul Cupcini, în ziua prăznuirii Sfîntului său Ocrotitor, cît şi pentru susţinerea şi relaţiile de bună colaborare spirituală ce există între Eparhia de Edineţ şi Biserica Ortodoxă din Ucraina. La final, Preafericitul Vladimir a mulţumit Prea Sfinţitului Nicodim pentru vizită, tradiţionalul schimb de cadouri şi cuvintele calde ce i-au fost adresate şi a cerut să fie pomenit în sfintele rugăciuni.

La întoarcere, Prea Sfinţitul Nicodim a vizitat Mitropolia de Cernăuţi şi Bucovina, întîlnindu-se cu Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Onufrie şi cu Prea Sfinţitul Episcop Meletie. Pe ordinea de zi a discuţiilor s-a aflat problema unor preoţi ce au parohii atît în Eparhia de Edineţ, cît şi în Mitropolia Cernăuţilor. De a semenea, Prea Sfinţitul Nicodim s-a interest despre posibilitatea unui schimb de manuale de Religie creştin-ortodoxă pentru parohiile ucrainene de la noi. Ierarhul a fost informat că deocamdată Biserica Ortodoxă Ucraineană nu dispune de manuale de religie, această disciplină fiind predată aici în baza cărţii “Legea Domnului” (“Закон Божий”).

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.