Duminică, 1 iulie 2012, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a participat la manifestările prilejute de Zilele Cetății Neamț în orașul Tîrgu Neamț, România. La intrarea în vechea cetate, Prea Sfinția Sa a fost întîmpinat cu multă căldură de către primarul orașului Tîrgu Neamț, domnul Dan Harpa, și viceprimarul localității, domnul Traian Himulescu. Evenimentul a început cu Sfînta Liturghie oficiată în paraclisul „Sf. Nicolae” din incinta cetății de către părintele paroh Stelian Crampa. La finalul serviciului divin, Prea Sfințitul Nicodim s-a adresat celor prezenți la eveniment cu un cuvînt de zidire duhovnicească. Ierarhul a vorbit despre învățăturile duhovnicești pe care le putem desprinde din Sfînta Evanghelie a zilei de la Matei VIII, 5-13, despre vindecarea slugii sutașului, și anume – puterea rugăciunii făcută cu credință mare care poate face minuni și în viața noastră. Apoi, însoțit de domnul primar Dan Harpa și domnul viceprimar Traian Himulescu, Prea Sfințitul Nicodim a făcut o excursie prin istorica cetate, iar la final, pentru a întări și mai mult cordialele relații de prietenie și colaborare, a făcut cu înaltele oficialități ale orașului un frumos schimb de cadouri.
* * * * * *
Cetatea Neamț este o cetate medievală din Moldova, aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț (în nord-estul României). Ea se află localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului (numită și Dealul Cetății), la o altitudine de 480 m și la o înălțime de 80 m față de nivelul apei Neamțului. De aici, străjuia valea Moldovei și a Siretului, ca și drumul care trecea peste munte în Transilvania. Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare, prin supraînălțarea cu 6-7 metri a zidurilor și săparea unui șanț de apărare la nord, și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță. În anul 1866 Cetatea Neamț a fost declarată monument istoric. În perioada 1968-1972 au fost efectuate lucrări de consolidare a zidurilor, sub conducerea arhitectului Ștefan Balș, fără a reconstrui porțiunile de ziduri prăbușite.
În perioada 2007-2009, Cetatea Neamțului a fost reabilitată cu fonduri europene. A fost redată circuitului turistic național și internațional la 4 iulie 2009. Au fost amenajate 21 de încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. În unele camere este recreată atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită. În încăperea ce servea ca închisoare se află patru manechine imaginând răufăcători, legați cu lanțuri. În lunile de după deschidere, fortăreața a fost vizitată zilnic de circa 500 de turiști, iar sâmbăta și duminica de aproximativ 2.000.
Zilele Cetății Neamț se desfășoară în fiecare an în preajma zilei de pomenire a Sfîntului Voievod Ștefan cel Mare. Anul acesta evenimentul s-a petrecut în perioada 30 iunie – 1 iulie.
* * * * * *
În după-amiaza zilei, Prea Sfințitul Nicodim a vizitat mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din orașul Suceava și s-a închinat la racla ce adăpostește cinstitele moaște ale sfîntului Ioan cel Nou. La întoarcere, Ierarhul a făcut o vizită și la Mănăstirea Hîncu unde a discutat cu maica stareță, egumena Parascheva (Cazacu).
Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni
Mănăstirea „Sfîntul Ioan cel Nou” de la Suceava:
Mănăstirea Hîncu: