Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Pelerinaj la Mănăstirea „Sf. Treime”, Rudi, de ziua hramului

 

Și în acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu și binecuvîntarea Chiriarhului nostru – Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, sute de credincioși din parohiile Blagociniei Dondușeni, avîndu-i în frunte pe preoții parohi, au pornit pe jos într-un frumos ș ziditor de suflet pelerinaj la mănăstirea „Sf. Treime”, Rudi, pentru a participa la Sfînta Liturghie prilejuită de ziua hramului. O bucurie măreaţă pentru creştini s-a  observat  pe parcursul tuturor celor 50 Km de drum. Pelerinajul a început din oraşul Donduşeni. Sute de credincioși din oraș, dar și din satul Ruseni, însoțiți de păstorul lor, părintele Petru Moşneguţu, au pornit după Sfînta Liturghie din Duminica Mare în procesiunea „Drumul Crucii”.

Frumuseţea fară de seamăn a zilei, cu strălucirea şi sfinţenia ei, ne înconjura  cu o putere ce te făcea să uiţi de toate neputinţele fizice omeneşti. Totalitatea acestor frumuseţi le poţi numi Dumnezeire. Pe parcursul întregului drum, la procesiune s-au mai alăturat credincioși din cîteva sate: Corbu, Plop, Scăieni, Brăicau și Horodişte. Cînd întorceai privirea înapoi nu mai puteai zări sfîrşitul mulțimii, care îți crea o impresie a infinitului.

Pe parcursul drumului, oamenii se mai opreau pentru un moment, ca să mai mediteze la importanța acestei sărbători mari. Îndrumați de preoți, credincioșii, în straie de sărbătoare și purtînd atribute bisericești, au mers spunând rugăciuni și cântând cîntări duhovniceşti.

Ajungînd la mănăstire, am observat că am intrat într-o lume de paradis, ceva visător — o mulțime de flori cu parfumul lor îţi umpleau mirosul cu o aromă minunată, de nedescris în cuvinte omenești. Pentru încheierea ,,Drumului Crucii”, preoţii împreună cu mirenii au mulţumit Domnului printr-un Te Deum de sănătate. A doua zi, dupa Sfînta Liturghie și trapeza praznicală, am pornit înapoi spre case.

Pe această cale, deosebite mulţumiri aducem maicii starețe, egumena Maria, și surorilor mănăstirii, pentru ospitalitatea și bucuria duhovnicească cu care ne-au primit și ne-au încălzit, precum şi domnului preşedinte al raionului Donduşeni, Anastasie Pavlov, ce a contribuit la asigurarea cu transport a creștinilor la întoarcerea lor spre casă.

Matiescu Vlad,

Elev al clasei a XI-a,

Liceul „A. Mateevici”, or. Dondușeni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.