Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Zi de mare sărbătoare la mănăstirea „Înălțarea Domnului” din Clinton


Sîmbătă, 26 mai 2012, mănăstirea „Înălțarea Domnului” din orașul Clinton a îmbrăcat veșmînt de sărbătoare cu prilejul aniversării jubileului de 50 de ani de viață și 30 de ani de slujire la altar a starețului sfîntului așezămînt – Prea Sfințitul Irineu, Episcop de Deaborn Heights și Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America. Sfînta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit al Episcopiei Ortodoxe Române din America, și un sobor de Ierarhi din care a făcut parte Prea Sfințitul Visarion de Tulcea, Prea Sfințitul Timotei de Spania și Portugalia, Prea Sfințitul Nicodim de Edineț și Briceni, Prea Sfințitul Mathias de Chicago si Midwest și omagiatul zilei, Prea Sfințitul Irineu, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi. La serviciul divin au fost prezenți și foarte mulți creștini.

În cadrul Sfintei Liturghii, blagocinul mănăstirii „Înălțarea Domnului”, egumenul Lucian, a fost avansat în trapta de arhimandrit.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum de sănătate pentru omagiatul Episcop Irineu, după care înalții Ierarhi prezenți la eveniment au adresat Prea Sfinției Sale calde cuvinte de felicitare.

În cuvîntul său de felicitare, Înalt Preasfințitul Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit, a urat Prea Sfințitului Irineu multă sănătate, rîvnă, har și ajutor de la Bunul Părinte Ceresc în realizarea deloc ușoarei lucrări de păstorire a clerului și a conaționalilor creștini aflați departe de casă, precum și în cea de propagare a luminii învățăturii ortodoxe pe continentul american. Doriri de mult Har de la Dumnezeu și rodiri alese și binecuvîntate în Ogorul Domnului, au adresat pe rînd Omagiatului Ierarh și Prea Sfințitul Mathias, Prea Sfințitul Nicodim, Prea Sfințitul Visarion și Prea Sfințitul Timotei.

În semn de aleasă prețuire și profundă recunoștință pentru fructuoasa colaborare spre binele Bisericii Ortodoxe, la acest popas aniversar, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat pe Prea Sfințitul Irineu cu cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Edineț și Briceni – medalia „Sf. Ierarh Vasile cel Mare”. Totodată, Prea Sfințitul Nicodim a adus și daruri alese Omagiatului – un set de veșminte arhierești, un toiag, o panaghie și o Evanghelie.

Tot cu acest prilej, Prea Sfințitul Nicodim l-a decorat și pe Înalt Preasfințitul Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit, cu distincția Eparhiei de Edineț și Briceni – medalia „Sf. Ierarh Vasile cel Mare”, oferindu-i în dar un toiag arhieresc și o icoană cu chipul Maicii Domnului de la Kazani.

Nu a fost trecut cu vederea nici ctitorul principal al sfîntului așezămînt, domnul Adrian Lupu-Leica, care de asemenea a fost decorat de către Prea Sfințitul Nicodim cu medalia eparhială „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” și a primit în dar o icoană cu chipul Maicii Domnului de la Kazani.

A urmat apoi slujba de sfințire a Toriței din curtea mănăstirii, a locului și a pietrei de temelie pentru noua catedrală în cinstea Înalțării Domnului.

Mulțumind oaspeților pentru prezență, rugăciune și caldele cuvinte de felicitare, Prea Sfințitul Irineu i-a invitat pe toți cei prezenți la o masă de sărbătoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.